Rentgen o cystické fibróze

2. červenec 2009

První prázdninový Rentgen se věnoval hlavně onemocnění s názvem cystická fibróza. Této nemoci jsem se věnovali jednak po odborné stránce, ale nabídli jsme i rozhovor s hercem Ivanem Trojanem, který je patronem Klubu nemocných CF. Podívali jsme se také, co je obsahem nedávno přijatého antidiskriminačního zákona.

Každý rok se v ČR narodí okolo 40-50 dětí s genetickou poruchou, která postihuje především dýchací a trávicí cesty. I přes intenzivní léčbu a rehabilitace děti postižené cystickou fibrózou neprospívají tak jako ostatní, trpí chronickými záněty plic a často jsou nuceny pobývat v nemocnici. Od svých zdravých vrstevníků se liší ještě něčím - odmalička jsou vedeni k pravidelné a důsledné péči o své tělo, které je ale ve 30 letech beztak zradí. Svůj krátký život žijí naplno. Jak se "slaným dětem", jak se někdy nemocným CF přezdívá, žije u nás a co dělá stát, aby jim ulehčil život, zjišťovala naše redaktorka Veronika Veselá.

Patronem Klubu nemocných cystickou fibrózou je herec Ivan Trojan. Vzpomenout můžeme například jeho start v posledním kole druhé fotbalové ligy za tým Bohemians 1905. Každá odehraná minuta přinesla Klubu nemocných CF 5000 korun. Ivana Trojana vyzpovídal moderátor Ondřej Píša.

Antidiskriminační zákon byl dobyt, tak by se dala nazvat jedna kapitola historie České republiky. Ta se v minulých letech držela mezi evropskými hříšníky, kteří nedisponovali potřebnou antidiskriminační legislativou, aby byla nakonec tím posledním, kdo letos v červnu antidiskriminační zákon schválil. Zuzka Rejchová přiblížila legislativní novinku, která znamená jasnou o výzvu k rovnému zacházení ve společnosti. antizákon

autor: opí
Spustit audio