Rozveď se u notáře, nebo zaplať. Novela upravující rozvodová řízení může ohrozit zranitelné ženy

2. září 2019

Ministerstvo spravedlnosti předložilo návrh novely upravující rozvodová řízení. Ta by měla zjednodušit rozvody manželských párů, které se shodnou na rozdělení péče o děti i na výši výživného. Naopak těžší a hlavně dražší by měl být rozvod pro pár, který se o nastavení pře.

V Česku končí rozvodem každé druhé manželství. Roste ale i počet párů, které se rozhodnou nastavit pravidla odluky dopředu. Podle Notářské komory si předmanželskou smlouvu sepíše každý pátý pár. Ministerstvo spravedlnosti se teď snaží dohody o rozvodu podpořit. Volí k tomu však spíš negativní motivaci než proaktivní a pozitivní nástroje. Podle novely by měl ten, kdo navrhuje rozvod a nepodaří se mu najít shodu se stávajícím manželem či manželkou, zaplatit až o pět tisíc korun vyšší poplatek. V současnosti vyjde poplatek za rozvod na dva tisíce. Autoři novely tvrdí, že jejich záměrem je zvýhodnit neproblematické rozvody.

Je dobré podporovat společnou dohodu o rozvodu. Ten však velmi často nebývá hezkou věcí. Kdyby se páry vždy dokázaly dohodnout, nejspíš by se nemusely rozvádět. Ne vždycky se dá zároveň očekávat, že manželé dokážou potlačit své zájmy a budou se snažit prosadit to, co je objektivně nejlepší pro dítě.

Čtěte také

Podle novely by levnější rozvod měli ti manželé, kteří se dokážou shodnout a dohodu stvrdí u notáře. Měla by zahrnovat to, jak bude probíhat péče o děti a jak vysoké bude výživné. V posledních letech se však počet rozvodů dohodou stále zvyšuje, a to i bez novely. V roce 2015 se na rozvodu dokázala shodnout zhruba třetina rozpadajících se manželství. V loňském roce už se s dohodou rozvádělo celých 46 % párů.

Otázkou tedy je, komu tato nová pravidla prospějí, a komu naopak citelně uškodí. První postiženou skupinou jsou notáři. Ti se podle České advokátní komory příliš neradují. Prý je jich už teď nedostatek a v některých regionech jsou zavaleni prací. V druhé řadě pomoc soudu potřebují především ti, kteří se dohodnout nedokážou a jejichž partner či partnerka s rozvodem nesouhlasí, nebo jim přímo hází klacky pod nohy a rozvod komplikuje. Ti ale nyní budou penalizováni za něco, za co v podstatě nemohou. V případě, že se s manželem či manželkou rozvádíte třeba proto, že je partner hazardní hráč, který se odmítá léčit a dostal rodinu do mnoha exekucí, může být poplatek 7000 korun zcela nad vaše možnosti. Stejně tak může být taková částka zásadní, pokud se staráte o domácnost a děti a jste zcela odkázáni na příjmy partnera. Zvláště zranitelné jsou pak manželky, které se rozvádí kvůli domácímu násilí. Pro ně je odejít ze vztahu často extrémně náročné a finanční bariéra jim v tom rozhodně není podanou rukou.

bití - bití dětí - domácí násilí - bité děti

Dohoda u notáře také není vždy ideální v ohledu na nejlepší zájem dítěte, na který by měl soud v případě rozvodu dohlédnout. O to se nyní často zasazují právě advokáti se specializací na rodinné právo a soudci s mnohaletou zkušeností v rozvodových řízeních. Pro notáře ale je taková věc novinkou a nemají zkušenosti s mediací.

Na novele o rozvodech však není všechno špatně. Nově by podle novely mohl být zabaven řidičský průkaz nebo třeba zbrojní pas tomu rodiči, který dlouhodobě neplatí výživné. Doufejme jen, že pokud bude novela v tomto znění schválena, nepovede to k tomu, že se někteří ani nerozvedou, a tak jim tvrdší bič na neplatiče výživného nebude nic platný.

Jaká jsou úskalí návrhu nové novely upravující rozvodová řízení a v čem může úprava poškodit zvláště zranitelné ženy v nefunkčních vztazích? Poslechněte si komentář Johanny Nejedlové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.