S koncem roku přichází bilancování, reflexe a někdy i samota. Jak pomoci někomu, kdo je v krizi?

24. prosinec 2019

„Pomoci někomu v krizi můžeme, jen když se tématu nebudeme vyhýbat. Občas máme tendenci převést téma v žert nebo bagatelizovat,“ říká v Balancu Martin Klouda, klinický psycholog a psychoterapeut. Vánoce jsou v ideálním případě svátky klidu a míru. Ale paradoxně mohou být velmi stresujícím obdobím. Jsou plné setkávání s rodinou, která když nefunguje dobře, tak je příčinou a spouštěčem nepohody. Na závěr roku také často reflektujeme a bilancujeme, i to může být náročné.

„Pokud není zjevné, že je někdo v krizi, tak to poznáme tak, že dlouhodobě působí jinak, než jsme zvyklí.“ Můžeme si představit naše fungování na úrovni emocí, myšlení a jednání. V krizi nejsou v souladu a jedna rovina je zvýrazněna, nejčastěji se jedná o emoce. Jsme třeba podráždění, rychle reagujeme na impulzy. Prožíváme úzkost, napětí, strach. I malá drobnost nás hned rozčílí nebo velmi rozesmutní. Blokuje se tím pohled na další možnosti, hůře se nám náš stav reflektuje. Nebo naopak, pokud se ponoříme do myšlení, můžeme se zacyklit a řešení nenajdeme. Neustálé promýšlení nějakého problému bez vyřešení může být velmi nepříjemné.

Martin Klouda

„První krok je se tématu nevyhýbat. V rodině se obvykle člověk cítí bezpečně a může o svých problémech mluvit.“ Humor do krizového zásahu patří, může pomoci. Ale nesmí se jednat o zlehčování nebo útěk před problémem. Také nefunguje zdánlivá podpora, která je vlastně trestem. Jsou to věty jako „koukej se sebrat, nebo uvidíš“ nebo „ty na to máš“. Povzbudit člověka je samozřejmě dobré, ale někdy se jedná jen o fráze, které spíš mají uklidnit jejich autora nebo zamést problém pod koberec.

Pokud krize trvá dlouho, je dobré obrátit se na odborníky. Zejména pokud má někdo myšlenky nebo i otevřeně mluví o ukončení života, pak je nutné to brát velmi vážně a obrátit se v první řadě třeba na krizové telefonické linky a další odborníky. Vlastní řešení problému bychom neměli nikomu vnucovat. Někteří lidé zkrátka potřebují vyslechnout, jiní hledají praktické rady. Pro ty, kteří se dostanou do problémů, je důležité nebát si říci o pomoc. Současnou společnost ale ovládá modla individualismu, tedy toho, že bychom měli vše zvládnout sami a starat se hlavně o sebe. „Člověk je tvor společenský a v tradičních společenstvích je řešení krize vždy otázkou komunity, ne jedince.“

Poslechněte si celý díl o krizové intervenci se všemi radami a doporučeními.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.