Sázejte stromy, vsakujte déšť. Jaké jsou další rady pro vnitroblok od spolku Bieno?

3. květen 2023

„Pro nás je cílem živý vnitroblok,“ říká Bára Týcová. Spolu s Michalem Křivohlávkem vedou spolek Bieno, který lidem pomáhá jejich vnitrobloky oživit a zlepšit.

Jak takový živý prostor mezi domy vypadá? „Je to vnitroblok, ve kterém je dobře lidem a je uzpůsobený na míru jejich potřebám,“ říká Bára Týcová. Dá se tam posedět, zahradničit, parkovat kolo, děti si tam můžou hrát, aktivit je hodně. Spolek Bieno pomáhá přání lidí v domě zjistit a pak je přenést do projektu a nakonec do reality. Co je k tomu potřeba? Kdo jsou tahouni a kdo brzdiči? Můžou dvůr užívat a zlepšovat i lidé, kteří tu jsou pouze v nájmu? A kolik lepší vnitroblok stojí?

Další věc, o kterou se snaží, je aby v městských dvorech bylo hodně zeleně a stromy, což zlepšuje klima v okolí a přispívá i k ochlazování přehřátého města. „Stromy a zeleň ve vnitroblocích alarmujícím způsobem ubývají,“ říká Michal Křivohlávek. Přitom vnitroblokům chybí v podzemí sítě a vysadit tam strom je snadné. Jaké stromy do vnitrobloku patří? Jak zachytávat dešťovou vodu? A k čemu jsou dobré popínavky?

Bára Týcová a Michal Křivohlávek pořádají také větší setkání s veřejností při projednávání velkých projektů. Také o participaci jsme mluvili v Bourání.

S Michalem Křivohlávkem a Bárou Týcovou jsme si povídali o dvorech, o tom, jak se zjišťují přání a potřeby obyvatel a o tom, co je na tom baví. „Mě baví lidi a jejich různost,“ říká Michal Křivohlávek. Chuť dělat něco společně je podle něj „skoro tribální výbava lidstva“ – dnes jako před pěti tisíci lety.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.