Sex, KIMI a video. Na Soderberghovy prudké filmové pohyby rychle zapomenete

18. březen 2022

Čelisti se hned na začátku, tedy samozřejmě až po vlastních životních útrapách, dojímají nad skonem Evy Zaoralové, dlouholeté umělecké ředitelky Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. „Obdivovali jsme její vitalitu, když v Cannes i v pozdním věku nádherně rázovala ulicemi s tou svojí hůlkou a nadávala podřízeným,“ vzpomíná Vítek, zatímco Tonda si už mne ruce nad poděděným titulem „první dáma české filmové kritiky“, který mu po paní Evě přisoudil Aleš.

Po pelmelu dalších šokujících událostí uplynulého týdne, který tentokrát zahrnuje bůčky v podpaží i romantické vyjížďky s kachnou, se všichni ve studiu psychicky připravují na rozbor nových počinů Stevena Soderbergha aka „Sodiče“, kterého kdysi proslavily filmy jako Nákaza, Sex, lži a video nebo Dannyho parťáci.

„Pro mě byl Soderbergh vždycky odvážný hráč se žánrama, co dokázal experimentovat s filmovou syntaxí, pohybovat se na hraně, překvapovat diváka. Teď se jeho odvaha přetavila do cinefilní pohodlnosti,“ vylévá si srdíčko při vzpomínce na dobře obsazený, ale přesto bezkrevný heist Žádné prudké pohyby. „Stejně jako KIMI je to oddychovej streamovací film, suverénně natočená, ale nedotažená vycpávka,“ přidává se Tonda a nakusuje druhou ze zmiňovaných režisérových novinek.

„Zoë Kravitz s modrými vlasy, polovina thrilleru se odehrává v jednom bytě. Soderbergh zase ukazuje, jak je zdatnej, ale už jsme to od něj všechno viděli – hledání co nejbizarnějších úhlů a deformací obrazu mě neuspokojuje, přijde mi trochu samožerný,“ naráží Aleš na efektní, ale poněkolikáté zrecyklované legrácky s kamerou, které se objevují u obou zmiňovaných snímků natočených pro HBO Max.

„Takovej hi-tech Hitchcock,“ shrnuje Vítek s tím, že první polovina filmu, i díky výkonu Kravitz, dává naději na dobrou podívanou, kterou však nemilosrdně zazdí tvrdě béčková druhá půlka. A to jsme se všichni tak těšili! Nezbývá než počkat na „Sodičovu“ světlejší chvilku, doporučují Čelisti.

Strčí s přehledem do kapsy všechny nové opulentní bijáky příběhy maniakálních hrníčků z The Cuphead Show!? Kdo je Nejhorší člověk na světě? Má režisér Shawn Levy obě ruce i oči levý? Byl bambilion dolarů, který režisér Michael Bay narval do filmu Ambulance s Jakem Gyllenhaalem, podle Kamila (ne)Fily dobrá investice? Daří se Vítkovi stejně blbě jako kuně? Je Tonda první dáma nebo první máma filmové kritiky? Dají Alešovi řidičák alespoň v Legolandu? A mají v sobě Čelisti ještě touhu po vítězství, nebo si přejí už jen důstojně prohrát? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.