Skenovat krajinu dronem, invazní druhy hubit robotem. Podivné vize ochrany přírody budoucnosti

28. listopad 2023

Brněnský startup FlowerChecker začínal s aplikací na rozeznávání rostlin. Vyfotili jste rostlinu a poslali ji k identifikaci. Na druhém konci seděl živý botanik, který rostlinu druhově zařadil. Dřevní období se vyplatilo. Během něj vznikla důvěryhodná databáze rostlin, která se spojila se strojovým učením. O deset let později se společnost přejmenovala na Kindwise a pustila se do dalších projektů na pomezí přírodních věd, zemědělství a informačních technologií.

Kindwise momentálně prodává aplikační rozhraní, která dokáží identifikovat rostliny, houby, hmyz, nemoci rostlin a další přírodniny. To je ale pouze předpoklad pro další vize. „Přemýšlíme o vývoji aplikace, kde by si mohl klient nafotit zahradu a vznikl by 3D model. Všechny rostlinné druhy bychom identifikovali. Pak bychom to poslali zahradnímu architektovi, který by na základě dat navrhnul změny a nechal by vygenerovat výsledný model zahrady ve vzrostlé podobě,“ popisuje ředitel Kindwise Ondřej Veselý.

Samotná identifikace druhů už nestačí. Důležité je nabídnout popis kvalit jednotlivých rostlin, a co se stane při jejich interakci. Tohle je okrasná květina, tohle plevel a tohle plodina. Takhle to musíte hnojit a zalévat a vyroste to dobře. Tak by se zjednodušeně dalo popsat, jak nejčastěji služby Kindwise využívají například zákazníci v USA, kteří se nezřídka stěhují.

Čtěte také

Mezi dobře rozběhlé projekty Kindwise ve spolupráci s dalšími partnery patří automatická plečka, která dokáže mechanicky likvidovat plevel. Ušetří se tak životní prostředí, protože se vyhneme využití herbicidů. To také nasedá na dlouhodobý trend Evropské unie, a to i přesto, že minulý týden europoslanci zařízli návrh na snížení použití pesticidů o 50 % do roku 2030. „Náš AI model balíme do zařízení, které je přímo na plečce. Signály ze všech kamer se na místě vyhodnotí. Potřebujeme reakci do čtvrt vteřiny, aby se stihl plevel zlikvidovat během jízdy. Plečka jede rychlostí pomalého běhu,“ popisuje zařízení Ondřej Veselý.

Kromě toho se Kindwise věnuje rozvoji druhových map území. Dron s optickým zařízením například nasnímá lesní porost a dokáže určit kolik je v lokalitě stromů, co je to za druhy, jak jsou vysoké, jaký je objem dřeva anebo jakými nemocemi stromy trpí. Technologie by se dala využít i v oblasti ochrany přírody. Invazní druhy jako bolševník velkolepý, křídlatky nebo lupina mnoholistá ohrožují biodiverzitu nejen v přírodně cenných lokalitách. „Dron přeletí oblast, zmapuje ohniska a může je dát autonomně na web, načež můžou přijít dobrovolníci a lokalitu invazních druhů zbavit. Když to doženu do důsledku, může přijet autonomní robot a rostliny zlikvidovat,“ načrtává technooptimistickou vizi Ondřej Veselý.

Jaké výhody má strojové učení oproti živým botanikům v případě identifikací rostlin? Dá se určit pomocí aplikace, jakou nemocí rostlina trpí? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.