Sosat beat! Bangerům týdne kralují posmrtný Young Dolph, utopický Travis Scott a ballroomová Kimbra

23. listopad 2022
Topinky

Legenda jižanského rapu Young Dolph sice loni schytal 22 kulek, ale jak dokazuje nejnovější singl Get Away, z tracků memphiského rappera jsme celí pryč i po jeho násilné smrti. Track týdne nicméně patří novozélandské zpěvačce Kimbře, která nás v podzimní chandře bere do pulzujícího ballroomu. Replay!

Young Dolph - Get Away

Credits: Adolph Thornton Jr., Brandon Parker
Label: Paper Route Empire
Album: Paper Route Frank

Ve čtvrtek 17. listopadu uběhl přesně rok od násilné smrti významného amerického rappera, který si říkal Young Dolph. V uplynulých dvanácti měsících byl rapper z Memphisu právem oslavován coby legenda jižanského rapu i maják nezávislého étosu a jeho tým teď připomíná umělcův odkaz posmrtným singlem Get Away. Skladba, kde Dolph rapuje o svých frustracích z tvorby, uvolněném přístupu k životu i pohrdání slávou, předjímá vydání alba Paper Route Frank, jehož koncept stihl Young Dolph vytvořit ještě před svou nečekanou smrtí. Za nekompromisní produkcí tracku – který je důkazem toho, že ve hře momentálně nenajdeme nikoho, kdo by rapoval právě jako Young Dolph – stojí mladý clevelandský producent Sosa 808.

Kimbra - Replay!

Credits: Kimbra Johnson, Elizabeth Rose, Ryan Lott
Label: self-released
Album: A Reckoning

Jsou umělci, kterým se říká „one-hit wonder“ – tedy zázraky jednoho hitu. S podobnou nálepkou by mohla bojovat i Novozélanďanka Kimbra po veleúspěšné baladě Somebody That I Used To Know, na které spolupracovala s Gotyem. Miliardové streamy (a mainstream obecně) ale Kimbru nikdy tak úplně nelákaly, místo toho pravidelně přesvědčuje kritiku a alternativní scénu o tom, že patří mezi nejpozoruhodnější hudebnice současnosti. Po skvělé desce Primal Heart z roku 2018 se evidentně chystá její nástupkyně, ze které už vyšly dvě ochutnávky: éterická Save Me a pulzujícím ballroomem prostoupená Replay!. A právě druhou zmíněnou nasazujeme do rotace Radia Wave. Rázné syntezátory, tučný beat, silný text a nečekané zvraty nálad míchající pocity euforie se zdravou dávkou vzteku pasují skladbu mezi nejlepší tracky podzimu. Připomeňte si s námi také živé vystoupení Kimbry ze studia Radia Wave.

Pharrell Williams & Travis Scott - Down In Atlanta

Credits: Pharrell Williams, Jacques Webster II
Label: Columbia
Album: Down In Atlanta single

Už rok uplynul od tragédie na festivalu Astroworld, kde na koncertě Travise Scotta zemřelo deset lidí. Houstonský rapper od té doby nevydal žádnou novou hudbu a odložil i vydání desky Utopia. Teď to vypadá, že se Scott začíná pomalu vracet na oči veřejnosti, v září si odbyl týdenní koncertní rezidenci v Las Vegas nazvanou Road To Utopia a v polovině listopadu vypustil nový singl. Je to spolupráce s Pharrellem Williamsem nazvaná Down In Atlanta, jejíž plánované vydání zbrzdila smrt rappera Takeoffa z atlantských ikon Migos. Píseň oslavuje současné hlavní město rapu, beat ale víc než trap připomíná synťákové výlety do krajin funku s The Neptunes.

PinkPantheress - Do You Miss Me?

Credits: Vicky Walker, Louis Celestin, Hykeem Carter
Label: Warner
Album: Do You Miss Me? single

Už jsme si zvykli, že písně britské zpěvačky PinkPantheress obvykle nepřekročí stopáž dvou minut a jsou postavené na nějakém výrazném samplu. Tentokrát PinkPantheress a její spolupracovník Kaytranada samplují devadesátkovou fúzi world music a techna Deep Forest a do tracku se ještě překvapivě vejde i odkaz na jeden track rappera Baby Keema. Novinka jednadvacetileté hvězdičky z Londýna a vítězky BBC Sound Of 2022 vypráví o pocitu zamilovanosti, do nějž se ale vplétá hořkost z toho, že ve vztahu je ještě někdo třetí. Po mixtape a sérii singlů by Do You Miss Me? podle všeho už mělo být předzvěstí regulérního albového debutu, který prý PinkPantheress podle portálu Pitchfork chystá na začátek příštího roku.

Olivia O'Brien - Gone Girl

Credits: Olivia O'Brien, Benjamin Kohn, Maize Olinger, Peter Kelleher, Thomas Barnes
Label: Island
Album: A Means To An End EP

Vycházející americká zpěvačka Olivia O’Brien o sobě na sociálních sítích píše, že je „přehnaně sdílná“, a že jste ji mohli zaregistrovat díky bedroom-popovému tracku Hate U Love U, který v roce 2016 hrál v „nejednom výtahu“. Navzdory původním očekáváním, se singl stal šestinásobně platinovým a v Los Angeles usazené dvaadvacetileté umělkyni zajistil nový full time job. Nečekaný úspěch vystihuje i název jejího albového debutu Was It Even Real?, který vydala tři roky nazpět. Po četných singlech, pár EPčkách a spolupráci se stálicí našeho playlistu Fletcher, teď Olivia O’Brien navazuje třístopou kolekcí A Means To An End, na které najdeme i chytlavou synth-popovou skladbu reflektující chuť od všeho utéct a dopřát si fresh start. Loni navíc ohlásila, že chystá další dlouhohrající album nazvané Episode.

Yzomandias & Nik Tendo - BMM (Boží Mlýny Melou)

Credits: Jakub Vlček, Dominik Cita, HAARP
Label: Milion Plus Ent. / Universal
Album: Kruhy & Vlny

Dvě nejvýraznější postavy rapového labelu Milion+ se poprvé objevily na společném albu. Kruhy & Vlny je deska dua Yzomandias a Nik Tendo, kdo by ale čekal festival hédonismu, bude zklamán. Album poznamenaly psychické potíže Nik Tenda, o nichž mluví ve skladbě Láska a bolest doprovázené i krátkým dokumentem o natáčení klipu. Temnější téma má i skladba BMM (Boží Mlýny Melou), která je o nezvratnosti osudu. „Boží mlýny melou, jednou tě semelou. Konečně přiznej si pravdu, srovnej se se sebou,“ varují všechny, kteří nehrají čistou hru. V experimentální závěrečné pasáži se objevuje v roli démonického hlasu také ZKRAT Kratochvíl, člen crew Divokej západ, který ale vydal také sólovou desku na Milion+. Za beatem stojí producent Haarp, který se podílel na většině skladeb desky.

Co dělal Filip 17. listopadu? Je Aleš přehnaně sdílný? A o čem se chlapcům může jenom zdát? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.