Špína se vzkříšenou Veenou: Budoucnost je otevřená

29. květen 2016

„Smích je láska.“ S těmito slovy přicházeli na natáčení nejnovější Špíny Veronika Buriánková s Davidem Zemanem z kapely Veena, jejíž čerstvé album Help It To Die je aktuální Deskou týdne Radia Wave. Jak se nám přiznali oba hosté, kteří jinak působí i v projektech Kalle a Nod Nod, znovuvzkříšenou Veenu považují za svou nejzábavnější kapelu.

Táborská čtveřice Veena prožila své nejaktivnější období mezi lety 2007 a 2009 a pak na dlouhou dobu utichla. Po sedmileté pauze se zčistajasna vynořila s novou deskou. Tu sice z naprosté většiny tvoří staré skladby, ale jak nám David a Veronika prozradili, samozřejmě došlo na menší předělávání. Razantními úpravami údajně prošel hlavně zpěv, který není v angličtině jen náhodou. Veronika tento jazyk ve svých kapelách používá kvůli jeho tvárnosti, která se pak promítá do atmosféry písniček. Že se ale jednou dočkáme od Kalle nebo Nod Nod skladby v češtině, nevylučuje. Nechme se tedy překvapit. A třeba se čeština objeví i v nových skladbách Veeny. Ačkoliv název aktuální desky nezní příliš optimisticky, budoucnost je prý otevřená.

Kalle i Veena zkouší v táborském kulturním centru Cesta, které je neodmyslitelně spojeno s kapelou Sabot, svého času brázdící undergroundové kluby po celém světě. Okolo Cesty pak fungovalo mnoho kapel a bylo s ní spojených nespočet rozdílných aktivit – i na ty v rozhovoru došlo. Ostatně atmosféru Cesty můžete zažít na vlastní kůži tento víkend na Free Dim Festu nebo 10. června na jednom ze tří křtů desky Veeny.

Stranou pochopitelně nemohlo zůstat ani dění okolo dalších kapel Veroniky a Davida, takže nyní už víme, že se máme těšit na novou desku Kalle a že na obnoveném americkém labelu Sound Devastation vychází reedice vinylu Nod Nod. Vlastně to ale není tak úplně reedice, jako zpožděný regulérní release.

Playlist:
Veena – Deer
Arabrot – The Horns Of The Devil Grow
God Machine – Hunter
Unsane – Against the Grain
Veena – Deer
Amenra & Sofie Verdoodt – September
Lupaus – En anna maailman pilata sua

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio