Spisovatelka Dvořáková: Moje víra je neoddělitelně spjatá se svobodou a tolerancí

13. listopad 2023

Studio Hergot!u navštívila jedna z nejčtenějších českých spisovatelek současnosti Petra Dvořáková. S nositelkou několika literárních ocenění, včetně Knihy roku 2020 v kategorii umělecká próza a ceny Magnesia Litera za debutovou knihu rozhovorů Proměněné sny, jsme mluvili nejen o její literární tvorbě, ale především o jejím pestrém osobním a duchovním životě.

Petra Dvořáková s moderátorstvem Hergot!u

Petra Dvořáková v rozhovoru vypráví, jak ve svých čtrnácti letech zažila takzvanou náboženskou konverzi. Byla přesvědčená, že jí zasáhl Bůh. A tak se rozhodla vstoupit do kláštera. Rodiče nebyli proti. Ultrakonzervativní klášterní prostředí pro ani ale pochopení nemělo. Po čtyřech letech byla pod falešnou záminkou donucena odejít.

Nová kniha Petry  Petry Dvořákové Pláňata

Navzdory tomu duchovní život Dvořákové pokračoval. V jakém bodě se nyní nachází? „Moje víra je dnes neoddělitelně spjatá se svobodou, tolerancí, empatií lidskostí,“ dodává spisovatelka kritická vůči katolické církvi.

Jaký byl klášterní život v devadesátých letech? Jak se její vztah k víře proměňoval? Co ji vede k otevřeným líčením svých životních událostí a o čem možná bude její další kniha?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.