Strach bez stresu neexistuje. Bojíte se v životě příliš? Naučte se s tím pracovat

22. listopad 2022

„Naše základní a nejvýraznější vlastnosti se formují podle toho, co vnímáme ve světě jako nebezpečné,” říká v Balancu psycholog a psychoterapeut Tomáš Zuda. Strach je jedna ze základních emocí, máme ji společnou se zvířaty. Může stát ale také životním postojem. Bojím se změnit práci, bojím se rozejít, bojím se lidí, bojím se zkoušet nové věci. Jak si ze strachu udělat kamaráda a proč ho nepotlačovat?

„Strach je základní emocí, máme ji společnou se zvířecími předky.“ Náš mozek a tělo na strach reagují, vždy je spojený se stresem a vybuzením. Energii, kterou přináší, používáme ke konání, k akci. Tento systém je aktivní během přímého ohrožení.

Strach může být i příjemný a cíleně vyvolaný, třeba když se koukáme na horory. Existuje ale také reakce hormonální, která je delší. Způsobuje, že strach a stres máme, i když je ohrožení pryč. Málokdy jsme ale opravdu v přímém nebezpečí života – reagujeme spíš na vzpomínky a představy, naučený strach z minulosti nebo obavy z budoucnosti.

Čtěte také

„Jak strach formuje náš charakter a náš život, většina lidí spíše podceňuje. Strach může být reakcí na trauma, rozvine se posttraumatická stresová porucha a žít s ní je velmi obtížné až nemožné. Psychoterapie však nabízí mnoho metod zvládání.

Pro některé lidi se strach stal základním přístupem k životu. Svět považují za zlé místo plné nástrah a hledají bezpečí, pohodu a klid. Mohou se tím připravovat o mnoho příležitostí, zážitků, o seberozvoj.

Někdy si strach ani nepřipustíme, reagujeme tím, že situaci odcházíme nebo se třeba rozčílíme. Může být ale také bránou k hrdinství a zásadním životním posunům, když se dostaneme do kritické situace nebo období a strachu čelíme.

Poslechněte si celý rozhovor o strachu jako emoci, postoji a jeho překonávání.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.