Těhotenství je zatěžkávací zkouška, říká fyzioterapeutka. Kdy naše tělo řekne dítěti „ano“?

31. červenec 2024

„Pokud máte nějaké problémy před otěhotněním, je dobré předpokládat, že se potíže ještě zhorší. Pokud vás teď trochu bolí bedra, je dobré počítat s tím, že při těhotenství vás budou bolet třeba pětkrát víc,“ upozorňuje fyzioterapeutka Zuzana Čejková. „Těhotenství je zatěžkávací zkouška, ale dá se na něj předem připravit.“

„Ženy, které chtějí otěhotnět, hodně zapomínají na to, že tělo je potřeba vyživovat, aby bylo zdravé a řeklo si, že je na dítě připravené. Ženy jdou často z diety do diety. Například mému tělu potom, co jsem měla v 17 letech poruchy příjmu potravy, trvalo skoro deset let, než se dosytilo. Když není tělo dosycené, nebude chtít do těhotenství jít,“ přidává svoji zkušenost Zuzana, která je taky autorkou instagramového profilu @fyziomluva.

„Zdraví znamená i mít dostatek energie. Spousta žen si zvykla na to, že jsou chronicky unavené a že potřebují dvě tři kafe denně, aby fungovaly. To by tak nemělo být. Ženské zdraví je i chuť k pohybu. Myslím opravdovou chuť, ne tu z donucení. Že si v průběhu dne zatančím, že mám chuť zaběhat si. Pohyb z donucení nikdy nefunguje dlouhodobě,“ dodává fyzioterapeutka.

Dýchejte do kalhotek! Jak před mateřstvím posílit své tělo a co mu všechno dopřát? Poslechněte si Houpačky s fyzioterapeutkou Zuzanou Čejkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka