Tlak doby, příliš mnoho možností a nejistota v rodině. Mezi mladými přibývá duševních potíží

27. květen 2022

V posledních letech se čím dál častěji mluví o tom, že duševních poruch mezi dospívajícími přibývá. Adekvátní kapacita pomáhajících služeb pro mladé lidi s duševními obtížemi je ale stále nedostatečná. Dalším dílem skládanky je program Dostuduj.fit, na který se mohou obrátit studenti, kteří žijí nebo studují v Praze.

Už v průběhu covidové doby bylo zřejmé, že duševní zdraví dětí se bude zhoršovat, a potvrzují to i zkušenosti psycholožky Zuzany Karnoubové z organizace Fokus Praha, pod kterou projekt Dostuduj.fit spadá. Vyšší zájem o pomoc je podle ní možné vysvětlit např. zvyšujícím se tlakem na mladé lidi, jejich větší zranitelností, ale i větší otevřeností, se kterou se v současné době o tématech duševního zdraví ve společnosti mluví.

Radka Votavová a psycholožka Zuzana Karnoubová

„Problematické jsou i patchworkové a neúplné rodiny, děti jsou ve střídavé péči a zažívají také spoustu stresu a tlaku právě z těchto důvodů,“ shrnuje psycholožka. Studenti přicházejí z různých typů škol, nejvíce s úzkostnými a depresivními poruchami, sociálními fóbiemi, časté je také obtížné zvládání emocí a sebepoškozování.

Jak je možné o duševním zdraví mluvit v tělocviku nebo v matematice? Co všechno může být spouštěčem duševní nemoci v dospívání? A jaké limity má hospitalizace dětských pacientů? O tom mluvily v Diagnóze F vedoucí programu Dostuduj.fit Radka Votavová a psycholožka Zuzana Karnoubová.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související