Tom Cruise je na fotkách také hezčí, říká fotograf Martin Tůma. S focením architektury je to podobné

19. srpen 2020

Jaká architektura je vidět v médiích? Ne ta nejlepší, ale ta nejlépe vyfotografovaná. Mluvili jsme o tom s Vendulou Tůmovou z PR agentury Linka a s Martinem Tůmou z fotografického dua Boys Play Nice. Jejich fotky média milují.

Martin Tůma s kolegou Jakubem Skokanem fotografují pro architekty jejich stavby. Vendula Tůmová vede PR agenturu, která je dokáže dostat do českých i světových médií, architektonických nebo lifestylových časopisů nebo do internetových magazínů. Velkou část toho, co se z tuzemské architektury objeví ve virtuálním prostoru, vyfotili právě Boys Play Nice. Vendula se k fotkám snaží dodat příběh, aby architekturu lidé lépe pochopili. „Přes příběh se mnoho lidí dokáže lépe ztotožnit s tím, jak stavba vypadá,“ říká.

Co je pro fotografie Boys Play Nice typické? Vyznačují se vizuální dokonalostí bez vad. Samotnému focení musí tudíž předcházet dlouhá příprava a úklid.

Čtěte také

Ze záběru se odstraňuje vše, co by odvádělo pozornost od architektonické myšlenky – věci z kuchyně, drobnosti, knížky z knihovny. „Pamatuju si, že nedávno při focení přeskládávali celý dřevník,“ vzpomíná Vendula. To vše proto, aby se linie dřeva vhodně potkávala s linií domu samotného, v zájmu estetického obrazu.

Tyhle dokonalé fotografie se líbí v médiích a na sociálních sítích, neukazují ovšem kritické stránky nových staveb – jaké je jejich okolí, co dávají a berou místu a podobně. Mluvili jsme například o rozhledně Stezka v oblacích na Dolní Moravě – to, co v realitě vypadá jako přeplněný turistický resort, je v podání Boys Play Nice stavba v romantické mlžnaté krajině. Je fér realitu přikrašlovat?

„Nikdy nefotím něco, co není pravda,“ říká Martin. Je prý jen logické, že se snaží architekturu vyfotit co nejvíc v souladu s myšlenkou architekta. Na fotografie architektury je zkrátka potřeba nahlížet kriticky. „Přijde mi až neuvěřitelné, jak moc věříme fotografii jako objektivnímu médiu,“ dodává Vendula.

S Vendulou a Martinem jsem si však povídali i o tom, proč zůstali v Rožnově pod Radhoštěm, jaké to je, když spolu manželé pracují, a také o tom, kdo je v jejich společném podnikání šéf. Jejich děti v tom prý mají jasno. „Šéf je přece máma,“ smějí se Tůmovi.

Poslechněte si nové Bourání s Vendulou Tůmovou z PR agentury Linka a fotografem Martinem Tůmou z dua Boys Play Nice o focení a prezentaci architektury, Instagramu a životě v malém městě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.