Transgas a Hotel Praha byly tím nejlepším ze své doby. Jejich zbourání je ostuda, říká historička Kateřina Bečková

20. červenec 2021

Historička a spisovatelka Kateřina Bečková vydala knihu Zbořeno, která je hlavně o bourání staveb v Praze. V rozhovoru přišla řeč na to, jakých staveb nám má být líto, i kdy bylo naše hlavní město nejkrásnější.

Kniha Zbořeno. Zaniklé pražské stavby 1990–2020 zahrnuje zhruba padesátku staveb, které zmizely z mapy Prahy. Najdete v ní třeba Transgas na Vinohradské třídě, Špačkův dům na Novém městě, Hotel Praha na Hanspaulce a také spoustu menších a méně známých domů – k nim patří například ten s první čínskou restaurací ve Vodičkově ulici.

Kateřina Bečková

Jaké budovy se bouraly nejvíc? A kterých nám má být líto? „Transgas a Hotel Praha byly neopakovatelné solitéry. Ze své doby vybraly to nejlepší po architektonické, designové a uměleckořemeslné stránce. Jejich zbourání je ostuda,“ myslí si autorka publikace. Jaký další objekt patří do její „svaté trojice“ mučedníků? Tipněte si, anebo poslouchejte Bourání.

Kateřina Bečková byla více než dvacet let předsedkyní Klubu za starou Prahu. Spolek byl založený v roce 1910 hlavně proto, aby bojoval proti bourání v centru hlavního města. O co mu jde dneska? Brojí proti současné architektuře, jak se někdy říká? „My jsme milovníci současné architektury. Když je někde proluka, ať se tam staví úplně moderně a avantgardně,“ uvádí předsudek na pravou míru historička.

Mluvily jsme i o tom, že bourání lidem není jedno. Některé stavby občany vyburcovaly k akci a vyhnaly je do ulic. „Na to jsem docela hrdá,“ říká Bečková. Všímá si i toho, že lidí, kterým leží na srdci staré stavby, je čím dál víc. „V dnešní době se klade důraz na životní prostředí. Do něj patří i architektura a jak šetrně se chováme k tomu, co nám tu zanechali naši předchůdci. Znám i lidi, kteří si takové domy pořizují, aby je zachránili.“

„Jsem tichá voda, co břehy mele,“ tvrdí o sobě Kateřina Bečková. Může být podle ní aktivistou i člověk, který není zrovna bojovný typ? A za jaké pražské stavby lidé vyráželi do ulic? Dozvíte se v novém Bourání.

Karolína Vránková s knihou Zbořeno

Soutěž

Jaké zbourané české stavby je vám líto a proč? Tak zní soutěžní otázka, kterou jsme si pro vás připravili na Facebooku Radia Wave. Napište nám vaši odpověď do komentářů a my vylosujeme tři z vás, kteří vyhrají nově vydanou knihu Zbořeno. Zaniklé pražské stavby 1990–2020 s věnováním. Soutěž trvá do 25. července.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.