Tribuna: Když skokan letí vzduchem, je to nepopsatelně krásný, říká skokan na lyžích Roman Koudelka

11. leden 2019
Tribuna

Začátek roku patří bílým sportům, a proto se Tribuna nemohla vyhnout rozboru českých úspěchů a neúspěchů na dvou prestižních akcích v klasickém lyžování. Zatímco v seriálu v běhu na lyžích Tour de Ski Češi pohořeli, na tradičním Turné čtyř můstků naopak zářil skokan na lyžích Roman Koudelka.

„Překvapilo je slabé slovo,“ komentoval páté místo českého skokana Romana Koudelky ze závodu Čtyř můstků Vojta Ondráček. „Po těch dvou letech, co Koudelka předváděl, nebo spíš nepředváděl ve Světovém poháru, kdy mu to opravdu nešlo,“ dodal na adresu největšího překvapení legendárního klání ve skocích na lyžích. Koudelkovi nevalné výsledky vyvrcholily v loňském roce, kdy český skokan získal v sezóně pouhé čtyři body. I právě proto v létě uvažoval o ukončení kariéry. „Nový kouč David Jiroutek prozradil, že Koudelkovi přidal na klidu již dostavěný barák, sám skokan mluví o tom, že doma dostal trochu větší volnost ohledně rodičovských povinností,“ vysvětluje Vojta Ondráček. „Aktivní rodičovství jsem měl možnost vidět na vlastní oči,“ prozradil Martin, který osobně navštívil Koudelku u něho doma v Lomnici nad Popelkou. V anketě, kterou s ním pro pořad udělal, mimo jiné prozradil, kdo byl jeho největší vzor či jaké další sporty si může jako skokan dovolit.

Tribuna: Končí český biatlonový zázrak? A kdo potáhne tuzemský zimní sport?

03812768.jpeg

Za okny už začíná padat sníh: nejvyšší čas podívat se na to, v jaké kondici se nachází zimní sporty a jaké šance v nich mají čeští sportovci. Nový díl Tribuny prozkoumá situaci v běžeckém lyžování, kde starší úspěšná generace definitivně přepustila místo nové, zamyslí se nad Ester Ledeckou a nevyhne se ani tuzemskými fanoušky vzývané disciplíně – biatlonu. Dojde ale i na francouzské spasitele duše současného fotbalu a novinky z NFL a NHL.

Otázkou zůstává, jaké má znovuzrozený Koudelka šance na světovém šampionátu. Největším favoritem na zlatou medaili je objev sezóny, Japonec Rjoju Kobajaši. „Se mu musím trochu omluvit, protože jsem ho minule zpochybnil a váhal jsem, jestli Čtyři můstky ustojí psychicky,“ pokáral se Vojta Jírovec za předčasné odepsání dvaadvacetiletého talentu z možnosti vyhrát všechna čtyř klání na slavném závodě.

Podobně významnou událostí jako skokanské Čtyři můstky bylo v běžeckém lyžování Tour de Ski. „České běžecké lyžování se nachází ve fázi, kdy se pomalu probírá z kómatu,“ tvrdí Vojta Ondráček. „Myslím, že o stavu českého lyžování nejlépe vypovídala právě nominace na Tour de Ski. České jedničky, což jsou sourozenci Novákovi, nestartovali ani jeden do tohoto nejprestižnějšího závodu,“ dodává. Ženskou i mužskou kategorii ovládli Norové. „Pro nikoho, kdo alespoň zběžně sleduje běžecké lyžování, to nemohlo být žádné velké překvapení,“ prozradil Vojta Jírovec. „A to ještě chyběla Therese Johaugová, která se vrátila po svém dopingovém trestu a vyhrála všechny závody, do kterých nastoupila,“ připomněl skvostnou výkonnost kontroverzní závodnice. „Zázrak,“ reagovali ironicky všichni redaktoři. „Uvidíme, jestli běžecké lyžování nezanikne spolu s globálním oteplováním,“ sarkasticky předestřel temnou budoucnost bílého sportu Martin. 

Co pomohlo Romanu Koudelkovi namísto konce kariéry dosáhnout na životní výsledek na legendárním závodě Čtyř můstků? Co na sebe nejlepší český skokan na lyžích prozradil redaktorům v malém dotazníku? Poslechněte si celou Tribunu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.