Tribuna: Silvestrovský speciál o slizkém padouchu Ronaldovi a otravné komnatě Gabriely Koukalové

28. prosinec 2018
Tribuna

V posledním díle Tribuny v letošním roce se podíváme na nejsměšnější, nejbizarnější nebo jiným způsobem uhozené sportovní události, které se v roce 2018 udály. Kromě hledání největšího bídáka i zrádce roku, v němž překvapivě uspěl zpěvák Richard Krajčo, se nositelkou symbolického ocenění „Humans of Late Capitalism 2018“ stala zimní obojživelnice Ester Ledecká.

Sportovní aférou minulého roku byl jednoznačně šokující konec kariéry biatlonistky Gabriely Koukalové. „Ukázal ošidnost současné biatlonové mánie, jak funguje sportovní marketing především v manželství s Petrem Koukalem, ale i to, jak je popularita dočasná, povrchní a může se hodně rychle zvrhnout v nenávist poloviny národa,“ glosuje Vojta Ondráček nejpalčivější důsledky kauzy, která zaměstnala nejen sportovní média na celé měsíce. Nejúspěšnější česká biatlonistka napřed nenastoupila kvůli zdravotním problémům do zimní sezony, nezúčastnila se ani olympijských her v Pchjongčchangu a nakonec oznámila odchod do sportovního důchodu. Následně šokovala bývalé kolegy svojí zpovědí o zákulisí českého biatlonu. „Za mě je to nejotravnější sportovní aféra minulého roku a všechno, co se kolem toho dělo, otravné, dryáčnické dávkování třinácté komnaty Gabriely Koukalové,“ přidává se Martin. Stejnou mírou ho ale popudily i výroky místopředsedy Zdeňka Haníka o tom, že ženy do sportu nepatří. „Tato aféra pro mě osobně ukazuje naprosto otřesnou úroveň české veřejné debaty, kdy se vám při většině sporů nechce fandit ani jedné ze stran, ale jít si hodit mašli,“ dodává. I Vojta Jírovec se svezl v kritickém duchu, když připomněl chování americké tenistky Sereny Williamsové ve finále letošního US Open. „Můžeme uznávat její aktivismus a boj za zlepšení pozice žen ve společnosti, ale tady mi přišlo, že to nezvládla,“ pronesl na adresu americké sportovkyně roku 2018.

Tribuna: Proč je Ester Ledecká lidský billboard? Sponzorské válce vévodí výhrůžky, boj o centimetry i manipulace jejího otce

Ester Ledecká po senzačním vítězství v ženském Super-G

Moderátoři magazínu Tribuna v již tradiční sestavě Vojta Jírovec, Martin Vait a Vojta Ondráček se na prahu nové lyžařské sezóny ptají, komu patří Ester Ledecká. O lyžařsko-snowboardovou obojživelnici se vede nelítostná sponzorská válka, která může skončit i změnou občanství. Nezůstalo ale pouze u zákulisních bojů na zasněžených svazích, ale na přetřes přišly i kauzy z fotbalové kriminalistiky či sportovní disciplinace pasažerů v ruském metru.

„Ester Ledecká je pro mě Humans of Late Capitalism pro rok 2018“, reaguje Martin na marketingovou a reklamní angažovanost Ester Ledecké, jejíž úspěch nazývá bezduchým. „Jediná niterná osobní sdělení Ester Ledecké teď vidíme, když říká, že pila nápoje jedné značky, když ji jako malou bolelo bříško, nebo že odmalička chtěla sjíždět kopce dolů se značkou jedné čokoládovny na zádech,“ ironicky naráží na její letošní reklamní kampaň.

Rozčilení členů Tribuny se nevyhnula ani sportovní studia. „Co mi docela dost vadí, je absence kritiky v televizních přenosech a komentářích,“ šije do vlastních řad i Vojta Jírovec. Vojta Ondráček si zase neodpustil srovnat dvě největší hvězdy současného sportu – v Evropě zářícího fotbalisty Cristiana Ronalda a za oceánem pod basketbalovými koši dominujícího LeBrona Jamese, kterého si cení za mimosportovní přínos. LeBron v létě otevřel v rodném Akronu ve státě Ohio školu pro sociálně znevýhodněné studenty. „Paradoxně se za to dočkal kritiky ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, že on sám je hloupý basketbalista, tak proč otevírá školy,“ připomněl podivnou kritiku bohulibé činnosti, ke které měl portugalský fotbalový útočník hodně daleko.

Proč je portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo největším bídákem roku? Jakým způsobem se stal zpěvák Richard Krajčo sportovním zrádcem? Nejbizarnější i nejvtipnější momenty ve sportu za minulý rok si bere na paškál speciální silvestrovská Tribuna.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.