Tvůrci Zkouškovýho: Povedlo se nám mít nadhled a otevřít nová témata

21. duben 2021

Šestice vysokoškoláků známá z první série. Jen jsou o něco starší, s čímž se pojí i jiné druhy problémů, možná trochu vážnější. Přesto se režisér a scenárista Šimon Holý a scenáristka Tereza Nováková shodují, že psaní druhé série bylo mnohem jednodušší, protože své postavy už dobře znali. To jim umožnilo otevřít i nová témata nebo způsoby vyprávění.

Ve čtvrtek 8. dubna se na Radio Wave vrátil podcastový seriál Zkouškový. Jak se autorům psalo pokračování druhé série? „Pro mě to bylo o hodně jednodušší. Navázali jsme na to, co jsme začali u jedničky a co se nám nějak osvědčilo. Zároveň jsme měli feedback od lidí, což bylo pro mě hodně zajímavý. Například mě překvapilo, že se nebrání vážnějším tématům,“ říká Tereza Nováková.

Šest nových epizod otevírá mnoho dramatických témat, jako je sexuální obtěžování, postavení Romů na vysokých školách nebo duševní zdraví.

Zkouškový 2

„Měli jsme velkou debatu, jak druhou sérii posunout dál. Rozhodli jsme se zařadit přímo do Zkouškovýho podcast, který dělá jedna z hlavních postav – influencerka Ema. Je to způsob, jak se dostat blíž k postavě a zároveň nebýt neustále ve špíně telefonních hovorů. Díky tomu jsme se dostali do kontaktu s reálným světem. Hosty podcastu jsou třeba Mariana Prachařová, ta mluví o influencerství, nebo Hana Kulhánová, bývalá ředitelka festivalu Jeden svět nebo Prague Pride, která mluví o rozdílech mezi registrováním a sňatkem,“ říká Šimon Holý.

Mnoho telefonátů a dialogů vzniklo až při nahrávání ve studiu díky šestici herců, kteří sami mnoho věcí spontánně vymysleli na místě. „Jakkoliv jsme byli spokojení s hereckými výkony v první sérii, tak druhá mi zní ještě líp. Herci mnohem víc vědí, co chtějí, a timing všeho je ještě preciznější,“ říká Šimon a dodává, že si díky mixu Jonáše Rosůlka ještě mnohem víc hráli se zvukem. 

Čtěte také

Tereza i Šimon se shodují, že nejlepší způsob, jak si užít nových šest epizod, je pustit si je všechny najednou. Radio Wave totiž pokračování Zkouškovýho nabízí v tzv. binge listeningu, tedy ode dne premiéry je k dispozici celá série na webu i v podcastových aplikacích. Podle autorů ale není vůbec třeba znát první sérii. Je psána způsobem, aby si kdokoliv a kdykoliv mohl s klidem pustit nových šest dílů a přitom poznat a pochopit všechny postavy i dějové linky. 

Jak ovlivnila přípravy a nahrávání pandemie covid-19? Jaké nejoblíbenější pasáže autoři doporučují neminout? Poslechněte si celý rozhovor se Šimonem Holým a Terezou Novákovou. 

autor: Josef Kokta
Spustit audio

Související

Epizody Zkouškového

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.