Týden módy očima zkušených designérů: Co ukázaly na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku známé české značky?

13. září 2018

Jak se na módní události podzimu prezentovaly zkušené lokální značky, které už mají několikaleté zkušenosti s praktickým fungováním na českém trhu? S čím na týden módy šly a co jim akce přináší? Jak designéři jako Zuzana Kubíčková, Pavel Brejcha nebo Blažek nakládají s trendy a na co vsadily v kolekcích na jaro a léto 2018 Denisa Nová nebo designérky Chatty?

„Móda se musí prezentovat na odpovídající úrovni a MBPFW to pro mě splňuje. Díky dlouhodobé a soustavné práci a pravidelné prezentaci vidím výsledky. Pomáhá mi to dostat se do širšího povědomí a získávat nové zákazníky,“ rekapituluje svůj přístup k pražskému týdnu módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week Zuzana Kubíčková, absolventka UMPRUM, která už několik let vede vlastní ateliér na pražských Vinohradech. V posledních třech sezónách na MBPFW se Zuzana neprezentuje formou klasických přehlídek, ale speciálních eventů. Představení modelů provází tanec nebo performance, statické části show umožňují pohled na detaily modelů zblízka. Poslechněte si, jaké módní trendy Zuzanu Kubíčkovou oslovují, čím ji inspirovala budova Rudolfina a pro koho tvoří své couture modely.

Minulý díl Modeschau jsme věnovali mladé generaci designérů, často ještě studujícím autorům, kterým prezentace na sledovaném Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku pomáhá dostat se do povědomí a nastartovat návrhářskou kariéru. S čím se předvedli a co pro ně pražský fashion week znamená, si poslechněte tu

Na paralely mezi vysokou módou a vrcholovým sportem poukázalo designérské duo Chatty. Trendy, nositelné a hravě barevné modely přiznávají lásku ke streetwearu a sportu, které povyšují na elegantní dámskou módu. Nechyběl denim, který je dlouhodobou specialitou a oblíbenou zakázkovou tvorbou Chatty. Značka už se opakovaně prezentovala na řadě českých týdnů módy i v zahraničí. Jaká je jarní móda podle Chatty a proč se značka rozhodla v příštím roce Mercedes-Benz Prague Fashion Week vynechat? Poslechněte si v rozhovoru v reportáži Modeschau.

Zuzana Kubíčková MBPFW 2018

Jedním z nejznámějších jmen v programu MBPFW byla Denisa Nová. Designérka s dlouholetými zkušenostmi s vlastním ateliérem a butiky v Praze a Brně, která se v minulosti prezentovala na řadě lokálních platforem. Denisa ráda experimentuje a přemýšlí o smyslu a podstatě módy a oděvu a v tomto duchu proběhla i její show na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Kolekce i přehlídka byly o subverzi a zpochybňování módního systému sezón a trendů. Vedle nových oděvů se prezentovaly i starší kusy a konkrétní zakázková tvorba. Ve vlastním a řadu let nošeném oblečení od Denisy Nové se před publikem fashion weeku prošlo vedle modelek i několik zákazníků. Poslechněte si víc v rozhovoru s Denisou v reportáži Modeschau.

Velký ohlas mezi novináři, zástupci lokálních obchodů i zákazníky v publiku MBPFW vyvolala kolekce Pavla Brejchy. V reportáži Modeschau se dozvíte, proč se designér rozhodl po odmlce na fashion week vrátit, jak je jeho dámská kolekce na jaro a léto 2019 pojatá a jakým způsobem ji chce rozvinout a posunout pro prezentaci na říjnové přehlídce designu Designblok. A na závěr na vás v reportáži čeká rozhovor s designérkou Janou Kuťkovou, hlavou designérského týmu Blažek. Jaké trendy ovlivňují pánskou módu a jak je přijímají čeští zákazníci? Dozvíte se v reportáži Modeschau.

Jaký je pražský týden módy očima známých a zkušených českých designérů? Jak česká veřejnost přijímá módní trendy a jak s trendy nakládají místní návrháři? Jak se mění elegantní pánská móda a co si půjčuje z dámského šatníku? Poslechněte si v reportáži Modeschau.

Playlist:

Sikuri & Millia Rage – Beatz
Habibiboi – Sicko Mode
Morten HD & Funeral – New Message
Tweet ft Missy Elliot – Oops Oh My, Ida Dillan Bootleg
Emika – Double Edge
Amaru – Goyard
Vhoor – Escorregou

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.