„Tys mě zradila, nedovolím, abys to samé udělala dětem!“ Dá se rozvést v klidu?

31. březen 2021

„Je důležité oddělit rovinu partnerskou a rodičovskou. Rozvod s sebou vždycky nese stres a bolest. Teprve když se soustředíme na to, že jsme rodiče, můžeme zahlédnout v celé té věci to nejdůležitější – naše dítě,“ říká terapeut David Odstrčil.

Podle odborníka prožívají všechny děti rozvod těžce, i když probíhá v úplném klidu. „Děti si tu situaci nevybraly a je povinností rodičů udělat všechno tak, aby to mělo na potomky co nejmenší dopad,“ říká.

I když rozvod probíhá nesporně, tedy dohodou, doporučuje zkušený terapeut definovat písemně co nejkonkrétnější pravidla, jak bude život rodičů a dětí vypadat. „Je dobré mít stanovena konkrétně některá velká témata, například to, jak budou vypadat Vánoce a s kým je kdy děti budou trávit.“

Čtěte také

S tím, aby byl rozvod co nejmíň traumatizující, pomáhají kromě terapeutů i mediátoři. Důležitá je podle Odstrčila i role OSPODu nebo osobnost právníka, kterého si rodiče najímají. „Když oslovujete právníka, hledejte takového, který nechce vítězství, ale dohodu. Tady nejde o rodiče, který zvítězí, a druhého, který prohraje. Ten, kdo prohraje, je vždycky dítě,“ dodává.

Někdy se ale v klidu rozvést prakticky nejde. Podle Odstrčila je to v momentě, kdy se rodiče nedokážou odpoutat od svých partnerských rolí a ve zranění a v bolesti se cyklí. „Neumí rozlišit zájem svůj od zájmu dítěte, argumentují například, že když je ten druhý zradil, nedovolí, aby zradil i dítě, i když s ním to často vůbec nesouvisí,“ vyjmenovává terapeut.

„V terapii pak stahujeme rodiče z partnerské na rodičovskou rovinu a umožňujeme jim, aby viděli, co prožívají děti. Protože to je pozitivní věc, kterou můžou rodiče klidným rozvodem předat – příklad, že vztahy se dají ukončovat dobře a důstojně.

„Pozor na plané naděje,“ varuje terapeut. Kdy k rozvodu přizvat pomoc zvenčí? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio