Ukrajinská dvojice Chillera: Hrajeme surf dub. Chtěly jsme sluneční dělnickou hudbu

14. červen 2018

Ganna a Polina dělají hudbu, spolu i zvlášť. Inspiruje je jejich okolí, každodenní život, ale i experimentování s možnostmi elektronického produkování hudby. „Hudba je taková interpretace reality – každá zvuková vlna, kterou vytvořím, existuje pouze v tom jediném momentu. Vzniká to vlastně z ničeho,“ říká Ganna.

S Gannou Brizhatou a Polinou Matskevich jsme se potkali v jeden listopadový den v přímořské Oděse. Známé ukrajinské město, nacházející se na severozápadě Černého moře, má bohatou historii a smíšené ukrajinsko-ruské obyvatelstvo. Leží 300 km od Krymu a nevyhnulo se ani politickým nepokojům před 4 lety. Kombinace zašlé slávy, určitého napětí a noblesy dodává Oděse zajímavý charakter. V Oděse žiju od roku 2012, ale po nějaké době jsem odešla na Krym. Rodiče se o mě báli kvůli politické situaci. Bylo to právě na Krymu, kde mi Ganna dala jednoduchý syntezátor, ale bavilo mě to, dodává Polina. Jejich sólové projekty jsou tanečnější, experimentálnější, čerpají ze současné elektronické scény. Objevily se na dvou respektovaných ukrajinských labelech – Система a Muscut, které se zaměřují hlavně na aktivní a různorodou domácí scénu. Jejich společný projekt se jmenuje Chillera. Hrajeme surf dub a jsme jen holky. Začaly jsem hrát s Polinou před dvěma roky, když jsme pracovaly na Krymu. Chtěly jsme dělat slunečnou dělnickou hudbu, říká Ganna Brizhata.

We met Ganna Brizhata and Polina Matskevich on a November day in the Ukrainian seaside resort of Odessa. The famed city, situated in the northwest of the Black Sea, has a rich history and a mixed Ukrainian-Russian population. It is located around 300km from Crimea, and thus hasn't avoided the political upheavals in 2014. The combination of its past, certain tension and an undeniable glitz and glamour lend Odessa a charming yet intriguing character. Ganna and Polina make music, both together and separately. They are inspired by their surroundings and everyday life, as well as experimentation and possibilities offered by contemporary music production. “Music is an interpretation of reality – every sound wave, which I make, exists only in that single moment. It is created out of nothing,” says Ganna.

“I've been living in Odessa since 2012, but after a while I went back to Crimea. My parents were afraid that I was living in the city because of the political situation. I went to Crimea, and Ganna gave me a toy-like synthesizer, and I had fun with it!,” days Polina. Their solo projects are dancier, experimental, drawing from global electronics. Their releases have appeared on two of the most active Ukrainian labels, which focus on the local scene, Система and Muscut. Their joint project is called Chillera. “It's a dub surf kind of music, a girl's band. We started to play with Polina two years ago when we worked in Crimea. We wanted to make sunny, worker's music.” says Ganna Brizhata. 

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.