Universum: Pracujte jako freelancer

11. červen 2013

Stojíte na začátku své profesní kariéry a přemýšlíte, zda se nechat zaměstnat nebo zůstat na volné noze? Nechcete svazující stereotyp pracovního poměru, ale bojíte se, že na kariéru tak zvaného freelancera nemáte dostatečně dobrodružnou povahu? Možná se budete divit.

Chce to cíl, plán, jak se k němu dostat, trpělivost, trochu disciplíny a kapku odvahy. Vlastně nic, co by nepotřebovalo běžné zaměstnání. Jen s tím rozdílem, že jste vlastními pány i zaměstnanci. Za chyby vás nepeskuje šéf, ale nula na účtu. Pochvala přijde v podobě dalšího klienta, nikoli jako zmínka v emailu pro všechny kolegy.

Budete pracovat zadarmo nebo za málo peněz. Alespoň za začátku. Časem se investované vrátí a vy budete klienty odmítat, abyste stihli rozdělané projekty. Práce freelancera je zaměstnání na víc než plný úvazek. Pracovat můžete, kdy chcete, ale budete to dělat i o víkendech, po večerech nebo v noci.

Odměnou je vámi plně organizovaný čas, volnost při výběru zakázek, práce v prostředí, které máte rádi a uspokojení ze sebe sama.
O tom, jak se freelancerům žije a pracuje, jsme si povídali v Universu s Michaelou Losekoot a Zbyškem Nádeníkem.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.