Universum vyrazilo do Písku a do Číny

23. září 2011

Z pražského studia na Vinohradské vyrazilo v pátek večer Universum na výlet do Písku za studentským filmovým festivalem a zamířilo i trochu dál na východ do Číny. Hosty byli ředitelka festivalu Vladana Terčová a student-cestovatel Vašek Kopecký.

Už druhý říjnový víkend se v Písku odehraje 11. ročník Mezinárodního festivalu studentského filmu. O jeho tematice, doprovodném programu i dalších lákadlech si Pavel Cyprich v telefonickém rozhovoru povídal s ředitelkou festivalu Vladanou Terčovou.

Studium sinologie není zrovna obvyklým koníčkem českých studentů. Zvlášť ne, když studujete Mezinárodní teritoriální studia na FSV UK, kde podobné zaměření úplně chybí. Vašek Kopecký to stejně zvládnul. Po ukončení bakalářského cyklu vyrazil do Číny na vlastní pěst a rok tam trávil studiem tohoto těžkého jazyka. Teď odjíždí za dalším vzděláním v této oblasti do Anglie. O svých zážitcích, dobrodružstvích a studiích v Číně povídal v pátek večer v Universu.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.