Vítejte v klubu frustrovaných rodičů. V Česku chybějí školky, spolek Sto skupin se to snaží změnit

11. říjen 2023

„Teď máme dvě desítky dětských skupin a jednu lesní školku, jsme ve všech krajích kromě Jihočeského. Otevírat budeme klasickou školku registrovanou u ministerstva školství. Když poptávka dává smysl a jsou prostory, otevíráme školičku do třech měsíců,“ říká Jindřich Fialka, zakladatel platformy Sto skupin.

V Česku je dlouhodobě nedostatek míst v předškolním vzdělávání. „Vítejte v klubu frustrovaných rodičů. Jen například v Praze 9 v tuhle chvílí chybí 660 míst ve školkách,“ cituje data Fialka. „Dětské skupiny jsou menší než školky. Můžou vznikat v menších, už existujících prostorách, nemusíme hledat rozsáhlý brownfield v centru města. Jsou flexibilnější; zrovna teď jsme řešili, že si pro dětskou skupinu pronajmeme kostel.“

„Pokud máte tip na prostor, kde by školička mohla vzniknout, ozvěte se nám. My začneme hned jednat s majitelem objektu, bavíme se s radnicí, ptáme se nejbližší školky, jak je na tom s místem. Pokud je v daném místě školička potřeba a my máme prostor, otevíráme do třech měsíců. Problém jsou lokace. Mohli bychom zakládat školky dvakrát rychleji než teď, ale nejsou prostory,“ dodává.

Poslechněte si Houpačky s Jindřichem Fialkou o projektu Sto skupin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.