Voda konečně nabývá hodnoty. Jedno spláchnutí stojí korunu, upozorňuje ochránce přírody Petr Stýblo

15. prosinec 2022
Finančák

Ceny vodného a točného se zvedají. To nezní jako dobrá zpráva, ale… nepřinutí nás to alespoň k tomu, abychom s touto vzácnou tekutinou konečně šetřili? „Voda z naší krajiny mizí, a proto je prostě je nutné s ní šetřit. To, že se zvedla její cena, je dobře. Lidi to donutí přemýšlet, jak s ní šetřit,“ uvádí Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody, kterého si do nového Finančáku pozvali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec.

Podle odborníka existuje mnoho každodenních návyků, díky kterým budete vodou méně plýtvat. Lze například zauvažovat nad tím, jestli je pokaždé nutné splachovat toaletu – jedno spláchnutí teď vyjde na korunu. Vodu, ve které vaříte vajíčka, také třeba nevylévejte do dřezu, ale po vychladnutí s ní zalijte kytky. Právě zalévání květin pitnou vodou považuje Stýblo za barbarství, stejně tak jako to, že jí někteří lidé napouští bazény.

Jaké jsou nejlepší rady, jak vodou neplýtvat? Mýt nádobí v ruce, nebo v myčce? Jak kvalitní je voda z kohoutku? A co si ochránce přírody myslí o umělém zasněžování? Poslechněte si nový Finančák.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka