Vy jste takhle nikdy nebrečeli! Nemůžeš ho přece furt kojit! Matky versus „dobré rady“ okolí

14. únor 2022

„Už před porodem se ptám, jaké jsou zkušenosti ostatních žen v rodině. Jak s těhotnou mluví, jak se k ní chovají. Předem se totiž dají vytipovat ty tzv. ‚dobré duše‘,“ říká porodní bába Alžběta Samková. „A ty v okolí šestinedělky fakt nechcete.“

Velkým soustem pro novorodičky bývají často jejich vlastní matky. Zdá se, že to souvisí s neuzavřenými traumaty. „Ne výjimečně se setkávám s tím, že se musí rodička vůči své matce jasně vymezit. Protože naše matky zažívaly strašné porodnictví,“ popisuje Samková.

Čtěte také

Svou zkušenost přidává i psycholožka Pavla Koucká: „Setkávám se u svých klientek s poznámkami jejich matek jako ‚Neumíš ho ani oblíknout! Nemůžeš ho přece pořád kojit!‘ a podobně. Přiznat si zpětně, že dávat děti v roce do jeslí a brzo je odstavovat bylo špatně, to může úplně otřást identitou,“ upozorňuje.

Porodní asistentka Pavla Nagy nabízí svůj pohled na to, jak se vypořádat nejen s radami, ale taky s obrovským množstvím nabídek a doporučení na různé produkty. „Dejte na svoji intuici. Pokud vám použití toho či onoho nedává smysl, nechte to být. A nebojte se dělat chyby. Chyby nás posouvají dál,“ dodává.

„Sledujte jeden nebo dva zdroje, kterým věříte, ne víc,“ radí Alžběta Samková v Jiných stavech. Poslechněte si celou epizodu.

Poslechněte si magazín Houpačky, kde jsme se nejen radám v těhotenství a přípravě na mateřství věnovali v díle s názvem S péčí o dítě mi naši poradili, ale s jiným stavem ne. Proč je o těhotenství nutné mluvit s okolím?. Houpačky můžete sledovat i na Instagramu. 

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.