Za příběhem hypnotizéra Břetislava Kafky mlhavým krajem červené hlíny

12. listopad 2020

Na hřebenech Jestřebích hor žili odjakživa „duchaři a písmáci“, tvrdí Karel Čapek ve svých vzpomínkách na rodný kraj. Co tím měl přesně na mysli, není jisté. Tradice zvláštních duchovně založených lidí se tu však udržela dodnes. Jana Římanová a Hanka Veljačiková se vypravily po stopách zakladatele české parapsychologie a hypnotizéra Břetislava Kafky, který v kraji působil až do 60. let minulého století.

Břetislav Kafka byl povoláním sochař a kameník z Červeného Kostelce. Od dětství údajně trpěl řadou neduhů, se kterými se vyrovnával posilováním své vůle. První hypnotizérské pokusy konal na svých kolezích na stavbě a později v divadle v Hradci Králové, kde vystupoval.

V socialistickém Československu, odříznutý od západních alternativních výzkumů, vyvinul vlastní alternativní pohled na vesmír a neúnavně se věnoval hypnotizérským pokusům. Postupně rozvinul celou parapsychologickou teorii a napsal o ní několik knih. I když oficiálně měl i své civilní zaměstnání, v kraji byl známý jako léčitel a mystik a pravděpodobně byl sledován Státní bezpečností.

Kdy pocítil mladý Kafka poprvé své hypnotizérské schopnosti? Jak probíhaly jeho pokusy se senzitivními médii, při kterých se údajně objevovaly zhmotnělé končetiny, a podle některých tvrzení dokonce i lidská hlava? Poslechněte si celé Bludičky!

autoři: Jana Římanová , Hanka Veljačiková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.