Založením spolku Ateisté ČR jsme se emancipovali, říká jeho členka Jelena Lenka Příplatová

14. únor 2022

Jelena Lenka Příplatová je evoluční bioložka, která se o vědu zajímá již od dětství. Sama sebe také definuje jako sekulární humanistku. Skeptický způsob uvažování a sekulárně orientovaná angažovanost se u Příplatové protínají v členství v Českém klubu skeptiků Sisyfos a v občanském sdružení Ateisté ČR. O tom, čemu se tyto organizace věnují, přišla pohovořit do pořadu Hergot!.

„Spolek ateistů vznikl částečně z emancipačních důvodů. Dost často, když se u nás v médiích mluví o ateistech nebo bezvěrcích, tak je k tomuto tématu přizván třeba římskokatolický kněz Tomáš Halík,“ vysvětluje založení sdružení Jelena Lenka Příplatová. Ateisté ČR se ale nechtějí věnovat jen informační činnosti. Jde jim také o aktivní propagaci a podporu principů sekulární společnosti, mimo jiné v oblasti práv LGBT lidí nebo v otázce eutanazie.

Jelena Lenka Příplatová ze spolku Ateisté ČR

Přestože agenda Českého klubu skeptiků Sisyfos a Ateistů ČR se do jisté míry překrývá, v pohledu na náboženskou víru se liší. Sisyfos je vůči víře mnohem více tolerantnější. Někteří jeho čelní členové jsou navíc věřící. Příkladem je astrofyzik Jiří Grygar, kterému někteří organizovaní ateisté vyčítají postoje, které vnímají jako slučovaní vědy a víry. „Někteří ateisté chtějí vidět skeptika jako čistého skeptika, který se vymezí proti jakýmkoli nepodloženým věcem,“ říká k tomu Příplatová.

Chcete vědět, jaké jsou podle Příplatové nejzávažnější třecí plochy mezi vědou a vírou? Zda je v této oblasti rozdíl mezi Českou republikou a Amerikou? Jaké postoje Jiřího Grygara některým organizovaným ateistům vadí? Proč obdržela známá novinářka Daniela Drtinová od Českého klubu skeptiků anticenu Bludný balvan? Pusťte si záznam rozhovoru!

autoři: Fatima Rahimi , Jan Škrob , Dominik Čejka , Petr Wagner
Spustit audio