Zbytek až po vojně. Hibernace K-popového klanu BTS zrodila skvělé rapové sólovky jeho leaderů

7. prosinec 2022
Topinky

Sedmičlenný k-popový boyband BTS si sice dává nucenou pauzu, ale někteří jeho členové už stihli přijít s výbornými sólovkami. Rappeři a tanečníci J-hope a nyní i sám leader RM fanouškům servírují svoji verzi oldschoolového hiphopu s hranou. Shittin’ Me!

A$AP Rocky - Shittin’ Me

Credits: Rakim Mayers, Kelvin Magnusen
Label: A$AP Worldwide / Polo Grounds Music / RCA
Album: Shittin’ Me single

Rapper A$AP Rocky nedávno přivítal na svět své první dítě, které mu porodila Rihanna a nějaký čas to vypadalo, že hudba je u něj na druhé koleji. Teď nicméně svoji rodinnou dovolenou na chvíli přerušuje a vrací se s novým singlem Shitting Me, který natočil pro soundtrack k videohernímu hitu Need For Speed Unbound. Ten vyšel na začátku prosince a o hudební podklad ke hře se postaral producent Brodinski. Track pro A$AP Rockyho produkoval Kelvin Krash, aktuálně velmi vyhledávaný beatmaker z východního Londýna, který spolupracuje se Slowthaiem nebo dalšími rappery z A$AP Mob. Shittin’ Me je nicméně podle všeho už track staršího data, ukázku z něho A$AP Rocky použil už před čtyřmi lety v traileru k turné.

Pnau & Troye Sivan - You Know What I Need

Credits: Nick Littlemore, Peter Mayes, Troye Sivan Mellet, Styalz Fuego, Brett McLaughlin, Kaelyn Behr, Kevin Garrett, Reuben James, Sam Littlemore
Label: TMRW Music / Columbia
Album: You Know What I Need single

Australská trojice Pnau slavila letos velký úspěch s remixem skladby Cold Heart od Eltona Johna, na kterém se objevila i Dua Lipa. Jedničkou byl singl nejen v Česku, ale také ve Velké Británii, kde získal nominaci na cenu Brit Awards za nejlepší skladbu. Na elektroničtější uchopení funku a diska teď trio navazuje další novinkou You Know What I Need, ke které Pnau přizvali herce a zpěváka Troye Sivana. „Spolupráce s Troyem byla úžasná. Když jsme psali tenhle song, ani jsme nedoufali, že bychom mohli mít takové štěstí a angažovat právě Troye jako toho, kdo bude zpívat a přinášet svou bezuzdnou kreativitu do světa naší hudby,“ říká v tiskové zprávě Nick Littlemore, který byl v minulosti také členem populárního dua Empire Of The Sun.

RM - Yun ft. Erykah Badu

Credits: Kim Nam-joon, Erica Wright, GHSTLOOP, Logikal J
Label: BIGHIT
Album: Indigo

Fanoušci nejúspěšnějšího boybandu současnosti – sedmihlavého jihokorejského klanu BTS – si budou muset na nový kolektivní materiál počkat až do roku 2025, kdy hudebně i pohybově nadaným chlapcům skončí povinná vojenská služba. Někteří z členů už ale oznámili, že mají plánu pracovat na sólovém materiálu. První vlaštovkou byl letošní skvělý debut Jack In The Box od rappera jménem J-Hope, a teď ho následuje leader tohoto globálního fenoménu – rapper a tanečník RM. Podobně jako jeho kolega se RM na své sólové prvotině Indigo inspiroval v oldschoolovém hiphopovém soundu, ke kterému ale nepřidává rockové akcenty, nýbrž prvky jemného R&B. My pro vás z desky, na které hostují třeba Anderson .Paak, britská zpěvačka Mahalia nebo elektronické duo Honne, vybíráme lahodný úvodní track s názvem Yun. Ve skladbě, kterou produkovali Logikal J a Ghstloop, jihokorejského rappera skvěle doplňuje legendární neo-soulová diva Erykah Badu.

The Go! Team - Whammy-O

Credits: Ian Parton, Nitzia Scott, Sam Dook, Adam Znaidi, Niadzi Muzira, Jaleesa Gemerts, Deanna Wilhelm
Label: Memphis Industries
Album: Get Up Sequences, Pt. 2

Zkraje příštího roku má šestice z Brightonu The Go! Team vydat svoji sedmou studiovou desku Get Up Sequences, Pt. 2. Ta naváže na svého předchůdce z roku 2021, druhý singl z alba nazvaný Look Away, Look Away nicméně můžete slýchat v našem playlistu už od začátku listopadu. Předtím než The Go! Team zmíněné album vydají 3. února u značky Memphis Industries a následně vyrazí na doprovodné turné po Velké Británii, pokračují zatím v singlových teaserech. Na správně ztřeštěné funk-soulové novince Whammy-O se s britským projektem vyřádila ještě hostující brooklynská rapperka Nitty Scott. K tracku nechybí ani retro laděný videoklip komponovaný z dobových televizních záběrů.

BigXthaPlug - Texas

Credits: Johnny Otis, Miltiadis Partalis, Shuggie Otis, Vladimir Vasilev, Vladislav Zabornikov, Xavier Landum
Label: UnitedMasters
Album: Texas single

BigXthaPlug je těžkotonážní rapper z Dallasu, kterému se předpovídá velká budoucnost. Od dětství hrál americký fotbal a měl našlápnuto k velké kariéře, ale po zranění v prváku si musel najít nový koníček a tím se stal rap. Pozornost mu zajistila už debutová mixtape Back From The Dead z roku 2020, kterou následoval několika virálními hity. Ve svém nejnovějším singlu skládá poctu svému rodnému státu, připomíná slavné rodáky jako jsou Beyoncé nebo Pimp C a v podkladu míchá sampl z country tracku s ozvuky houstonského rapového podžánru chopped and screwed. V klipu, který režíroval Jerry Morka dokazuje BigXthaPlug aka The Big Stepper také svůj komediální talent.

Nia Archives - So Tell Me…

Credits: Nia Archives, Ed Thomas, James Jacob
Label: HIJINXX / Island
Album: So Tell Me… single

Jungle je definitivně zpět v popových žebříčcích a další velký breakbeatový popový hit má Nia Archives. Dvaadvacetiletá londýnská zpěvačka, DJka a producentka debutovala vloni EPčkem Headz Gone West a následně bodovala hitem Forbidden Feelingz. Na začátku prosince získala cenu MOBO v žánrové kategorie elektronické a taneční hudby a vzápětí vydala nový singl So Tell Me... V hořkosladké písni na pomezí junglu, R&B a bedroom popu Nia Archives přemítá jestli zůstat ve vztahu, nebo ho opustit. S produkcí tracku jí pomohl Jakwob, zatímco klip s Nia Archives režíroval Dan Emmerson. „Chtěli jsme natočit tak trochu punkový klip, který odkazuje na má dvě oblíbená hudební videa – Unfinished Sympathy od Massive Attack a When The Sun Goes Down od Arctic Monkeys,“ říká Nia Archives.

Je A$AP Rocky Filipovým tatínkem? Komu letos Aleš udělí cenu MOBO? A kdy chlapcům z hudební redakce konečně skončí povinná vojenská služba? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.