Banát je jako setkání s vlastní minulostí. Fotograf Ivo Dokoupil vypráví o svátcích v české komunitě

24. prosinec 2023

V Banátu, oblasti na rumunsko-srbském pomezí, je šest českých vesnic, kde žije naše krajanská komunita. Jedna z nich letos oslavila 200 let existence. Fotograf a cestovatel Ivo Dokoupil tam už dvě dekády jezdí, fotí svátky a tradiční život a vede místní projekt na místní šetrnou turistiku.

Banát je kulturní endemit. Nikde jinde nic takového nepotkáte.“ říká Ivo Dokoupil. „Je to jako setkání s vlastní minulostí. Mluví se tam takřka jungmannovskou češtinou a je to vlastně živé muzeum pod širým nebem. Zvyky sice mizí, ale pořád má smysl tam jezdit i pracovat ve prospěch toho, aby se co nejvíc z toho zachovalo,“ zdůrazňuje.

Vánoce v Banátu jsou jako u babičky

Katolický kalendář je základem celého roku. Vánoce jsou v Banátu hodně podobné těm českým s tím, že se drží hodně striktní půst a večeří ryba. Bramborový salát je stejný jako dělá moje babička. Na Štěpána se koleduje a pije slivovice svařovaná s ořechy a karamelem. V drsném zimním počasí to je nápoj bohů, který vás postaví na nohy.“

Nevyměňujte starý nábytek za Ikeu

Ivo Dokoupil už dvě dekády jezdí do Banátu na Velikonoce a podporuje péči o tradice a architekturu. Jak sám říká, chvála českých turistů na starý nábytek může třeba vést k tomu, že se nebude vyhazovat a vyměňovat za Ikeu. Dokoupil vede projekt Člověka v tísni zaměřený na místní šetrnou turistiku a připravuje stránky https://banat.cz/. Dvě odlehlejší vesnice jsou podle něj ohrožené odchodem lidí a vymíráním, jiné mají svou budoucnost jisté.

Poslechněte si víc o svátcích a všedním životě české komunity v rumunském Banátu. Speciál cestovatelského podcastu Casablanca jsme vysílali přímo na Štědrý den. Na Silvestra ho bude následovat sestřih „best of Casablanca 2023“.

Casablanca

Casablanca živě!

26. ledna 2024 pak přijďte zažít Casablanku naživo. Od 19:00 pořádáme narozeninový večírek podcastu v Kasárnech Karlín. Vstup je zdarma a info najdete na Facebooku pořadu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.