Co je v pohodě a co za hranou? Spolek Konsent učí barmany, jak na sexuální obtěžování

21. listopad 2019

Spolek Konsent chce prostřednictvím svého projektu Respekt je sexy rozšířit povědomí o pravidlech slušného chování, která se nevyhýbají ani nočním podnikům. Lidé chodí do barů a klubů pít, odreagovat se, ale i flirtovat. Tohle všechno je podle organizátorek kampaně v pořádku. Jen je v českém prostředí až příliš rozšířená představa, že to, co není jindy společensky tolerováno, se pod rouškou tmy a v rytmu hutných beatů ztratí.

Právě tenhle omyl chce kampaň vyvrátit. Že je sexy s protějškem mluvit a postupně empaticky zjišťovat, jak by se mu líbilo dál pokračovat, šíří ve svých videospotech a v médiích organizátorky už od jara. Druhá část práce se rozjíždí naplno teď na podzim. Lektorky Konsentu se vydávají do jednotlivých podniků, jako jsou třeba hudební kluby Ankali, Swim, Roxy nebo brněnský Kabinet Múz, kde školí personál, jak reagovat při ohlášení sexuálního obtěžování. Vzniká tak síť klubů, které se veřejně hlásí k tomu, že nepodporují sexuální obtěžování a nemávnou nad problémem rukou.

„Pro nás to není akutní téma. Asi nejvíc se tu potkáváme se situací, kdy je někdo už moc opilý a nechová se adekvátně našemu prostoru. Od začátku se o těch situacích snažíme bavit a umět na ně správně zareagovat,“ říká provozní a zakladatel letenského Baru Cobra, kam jsem se byl na školení podívat. Zaměstnanci baru dokázali o tématu mluvit otevřeně a bylo znát, že mají pro podobné situace vytvořený intuitivní manuál. „U nás, kdyby to zašlo takhle daleko, tak už tam stojí pravděpodobně kolega, který se do toho vkládá podobně, jako ten člověk na baru,“ popisuje barman Kuba, jak se u nich v podniku řeší podobná situace, jakou modelově sehrála dvojice lektorek během školení. I tak se celý tým rozhodl ke kampani přihlásit a ujasnit si třeba aspekty legislativního přístupu k sexuálnímu obtěžování nebo citlivé nuance problematiky.

Čtěte také

„Já jsem sexuální obtěžování na sobě zažila, všeobecně mi to přijde jako strašně důležité téma, které se v české společnosti málo řeší,“ uvádí svoje motivace k aktivní participaci v kampani školitelka Réza. „S negativními reakcemi jsme se setkali na sociálních sítích. Většinou nám říkají, že se snažíme regulovat něco, co by se regulovat nemělo, a to, jak se mají lidé seznamovat,“ odpovídá Réza na otázku, jestli se v průběhu kampaně setkala už i s kritikou. V materiálech ke kampani Respekt je sexy se přitom explicitně mluví o tom, že nejde o žádnou flirtovací policii, pouze o zviditelnění problému, o kterém se moc nemluví. Některé političky a politici ale kampaň kritizovali a například Alexandra Udženija z ODS v komentáři pro Reflex uvedla, že „šmírovat lidi v baru nebo na diskotéce a hlídat je, jestli spolu správně flirtují nebo navazují sexuální vztahy, je nelidské“. Proti tomuto vyjádření ovšem stojí statistické údaje o tom, že každá desátá žena v Česku byla znásilněna a každá druhá zažila některou z forem sexuálního obtěžování. Do kampaně Respekt je sexy můžete přihlásit i svůj podnik zde.

Jak přistupují k sexuálnímu obtěžování v Baru Cobra na pražské Letné? Jak vzniká síť podniků, ve kterých by se měli všichni cítit bezpečně i během noční zábavy? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.