Děti nejsou stejné, rodiče taky ne. Univerzální návod výchovy neexistuje, říká autorka Teorie typů

29. červenec 2020

„Univerzální pravidlo, jak reagovat na dětský vztek, stud nebo další emoce, neexistuje. Existují ale typy dětí i rodičů, a když je známe, můžeme s nimi dobře pracovat,“ říká psycholožka Šárka Miková. Její Teorie typů vychází z analytické psychologie Carla Gustava Junga. Říká, že se rodíme s nějakým typem nastavení a tento typ pak zásadně určuje naše vnímání a prožívání.

Jednotlivé typy se podle Mikové projevují v každodenních situacích a reakce dětí někdy z pohledu dospělých nedávají smysl. „Dítě pláče, když mu podáte perník, který má rádo. Pokud má silnou potřebu kompetence, zřejmě mu vadí, že jste mu ho rozbalili a nemůže to udělat samo,“ dává příklad psycholožka. „Nebo má problém s tím, že mu ho vždy krájíte, a dnes ho má vcelku. Nebo naopak vůbec nereaguje na perník, ale na to, že se u podávání kvůli něčemu mračíte. Tři reakce třech různých typů dětí,“ vysvětluje.

Čtěte také

Typ svého dítěte se podle Mikové vyplatí znát i v momentě, kdy máte víc dětí. Doporučuje, aby rodiče potomkům už od útlého věku vysvětlovali, že sourozenec nebo kamarád má některé věci jinak. „Jedno dítě je intenzivní a kontaktní a druhé chce být samo a před svým sourozencem se zavírá v pokoji. Děti mají velkou schopnost se vžít do druhých a pochopit rozdíly, které mezi nimi jsou. Stačí jim k tomu dát příležitost,“ říká Miková.

Teorie typů platí podle psycholožky i na rodiče. Ti se podle ní dostávají velmi často pod nepřiměřený tlak, když čelí návodům na „správnou výchovu“. „Pozoruji to hlavně u žen. Společnost i ony samy kladou vysoké nároky na to, jak by měly být chápající a přijímající. Přitom je to někdy úplně mimo jejich nastavení a návody jim nejsou k ničemu. Nejtěžší je dokázat se do svého dítěte vcítit a pochopit ho, i když je rodič z úplně jiného těsta. Pro někoho je například nepořádek v pokoji nedbalost, pro jiného tvůrčí prostor, a to úplně bez nadsázky,“ uzavírá Miková.

Co říká Teorie typů o výběru školy nebo školky? Jak v rodině s více dětmi přistupovat ke každému individuálně? Dozvíte se v Houpačkách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.