Dress code, sport a šest předmětů. Jak se studuje na střední v USA?

14. březen 2024

Jak se dá spojit sport a studium na střední v USA? „Vybírala jsem i podle toho, že tam nabízeli golf, protože jsem nechtěla přestat hrát jenom kvůli tomu, že jsem se chtěla víc vzdělávat. Chtěla jsem balanc obojího,“ říká Anna Zapletalová, která studuje na Wyoming Seminary v Pensylvánii.

„Skrz to, že hraju golf, tak hodně mých kamarádů chodí do Ameriky hlavně na vysokou, takže ten nápad tam vždycky byl,“ říká o svém rozhodnutí odjet studovat na střední školu do USA Anna, která do té doby studovala na gymnáziu v Česku. Původně měla Anna v zahraničí strávit dva trimestry, pobyt si ale prodloužila. „Tak se mi tam líbilo, že během druhého trimestru jsem se školou začala řešit, jestli tam mají místo a nechali mě dokončit celý rok,“ říká.

Co Annu překvapilo? „Nesmím nosit džíny, legíny nebo tepláky, trička s logama, pokud to má logo, tak jedině školní a nesmíme mít mikiny s kapucí,“ říká například o dress code. „Největší rozdíl mi přijde, že v Česku bych měla 16 předmětů a tam jich mám jenom 6 a jsou jinak zaměřené a více specifické,“ popisuje rozvrh, který se jí daří spojit právě s hraním golfu. „Sport není podmínka, aby člověk mohl jít na tu školu, ale spíš to byla podmínka pro stipendium, které jsem dostala,“ vysvětluje Anna Zavadilová.

Jak se žije na internátu a proč je sport výhodou? Pusťte si Studovnu o studiu v USA.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.