I opilá máma se dá překročit, když je uvařená večeře. Ženy hledají pomoc, až když o všechno přijdou

14. srpen 2024

„Matky nepřicházejí, když se z pití začíná stávat problém. Přicházejí o deset patnáct let později, kdy už o všechno přišly,“ říká psychoterapeutka Markéta Dolejší. „Ženy, které pijí, jsou svým způsobem neviditelné, dokud všechno doma funguje. I opilá máma se dá překročit, když je uvařená večere.

„Hodně dlouho trvá, než se propijeme do stavu, kdy naše okolí nebo my sami poznáme, že máme problém, může to být třeba sedm nebo deset let. Alkohol je v tomhle hodně vlídný. Vlídný pomalý zabiják,“ říká Markéta, která se jako psychoterapeutka potkává se závislými lidmi v organizaci Magdaléna. „Matky malých dětí si navíc léčbu své závislosti nemůžou ani dovolit – představte si, že máte doma roční dítě a rozvinutou závislost. Kdo vás pustí, kdo vám umožní se jít léčit? Kdo to uvidí?“ ptá se psychoterapeutka.

„Žena v období mateřství přechází do velké izolace, ztrácí svůj status a svou roli. Snaží se dosáhnout něčeho, co není možné. Zajistit dítě, aby bylo spokojené, a zajistit taky, aby byla spokojená ona sama. Dokázat být dobrá matka, ale taky si dokázat leccos odpustit a být k sobě vlídná. Proto přichází unik k alkoholu. Je to potřeba odměny, která nepřichází z venku, protože s vámi přes den nikdo není. Tématu náročnosti nové role, kterou žena coby nová matka přijímá, se věnuje málo pozornosti.

„Hledat po bytě lahve a teatrálně je vylívat nedává smysl.“ Jak pomoct sobě nebo své známé, která pije? Poslechněte si rozhovor s Markétou Dolejší.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.