Je pro mě privilegium doprovázet nemocné v jejich křehké situaci, říká paliatr Ondřej Kopecký

27. březen 2022

Když v září roku 2021 udělali moderátoři Petr Wagner a Dominik Čejka rozhovor s režisérkou Adélou Komrzý a producentkou Pavlou Janouškovou Kubečkovou o dokumentárním filmu Jednotka intenzivního života, bylo jim hned jasné, že by v pořadu Hergot! rádi uvítali také některého z hlavních protagonistů snímku. Krátce poté, co byl nedávno dokument oceněn Českým lvem, přivítali ve studiu paliatra Ondřeje Kopeckého.

Kopecký je rád, že spolu s oceněním se do veřejného prostoru dostává i zpráva, že v nemocnicích a celém systému zdravotní péče je možné se o lidi starat tak, aby s těžkou nemocí měli co nejlepší život. Paliatr při tom plní roli expertního průvodce nemocného.

A jak se tento hlavní protagonista úspěšného dokumentu vyrovnává se smrtí nemocných? „Pro mě je to spíš privilegium a čest, že můžu doprovázet lidi v takto křehkých životních situacích,“ říká k tomu Kopecký.

Jak se za poslední roky díky svému povolání Ondřej Kopecký změnil? A je pro jeho práci důležitá spiritualita? Pusťte si záznam rozhovoru!

autoři: Dominik Čejka , Jan Škrob , Fatima Rahimi , Petr Wagner
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.