Mayové dnes uctívají jak nebe a zemi, tak Pannu Marii a Ježíše Krista, říká etnolog Jan Kapusta

17. říjen 2022

Antropolog a etnolog Jan Kapusta se vydal do Guatemaly studovat mayskou religiozitu. Výsledkem půlročního pobytu je kniha nazvaná Oběť pro život: Tradice a spiritualita dnešních Mayů.

Mayové dnes podle Kapusty spadají do čtyř náboženských kategorií. Většina z nich se hlásí k oficiálnímu katolicismu nebo k nějaké formě evangelikálních letničních denominací, menší část pak k mayskému tradicionalismu a mayskému spiritualismu. Co tyto dva poslední pojmy znamenají?

Jan Kapusta

„O mayském tradicionalismu samotní Mayové mluví jako o ‚costumbre, tedy o zvyku, obyčeji. Je to něco, co jsme zdědili po předcích, máme to vykonávat a předat další generaci,“ přibližuje definici výzkumník. Z antropologického či etnologického pohledu jde podle Kapusty o kreativní směsici předkolumbovských prvků a evropských katolických. Jde tedy o nové náboženství, kde Mayové uctívají jak Pannu Marii a Ježíše Krista, tak nebe a zemi nebo hory a jezera, a pokládají je za božstva.“

Mayský spiritualismus se rozvíjí v posledních dvaceti až třiceti letech. „V tomto případě mají spiritualisté pocit, že očišťují ty nánosy křesťanské nebo koloniální a snaží se navrátit k nějaké původní, autentické, ryzí spiritualitě předkolumbovských časů,“ vysvětluje Kapusta. A dodává, že jak to obvykle při náboženské revitalizaci bývá, nikdy to není návrat k něčemu čistě minulému.

Jaké rituály dnešní Mayové provádějí? Co obětovávají a proč? Jak jejich život ovlivňuje turistika a západní ezoterismus? Poslechněte si nový Hergot!.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.