Náves a rybník. Architekti ze studia monom navrhli satelitní městečko jinak

1. únor 2022

Silnice, ploty a za nimi roztodivné domky, každý jiný. Tak většinou vypadá nová výstavba na vesnicích kolem Prahy. „Existuje spousta špatných příkladů. A teď se musí stát spousta dobrých,“ říká architekt Michal Bernart ze studia monom. S kolegy se tedy pokusili v Tvoršovicích satelit pojmout lépe. Nový areál teď sbírá na sociálních sítích stovky lajků. Jak se tam žije? Zajeli jsme se podívat.

Green Village je nový komplex bytových domů u vesnice Tvoršovice kousek od Benešova. Jsou to šedivé podlouhlé domy se sedlovou střechou. „Jsou jednoduché a pragmatické, není na nich nic navíc,“ vysvětluje Bernart. „Co je na nich zajímavé a experimentální, je to, jak jsou konfigurované mezi sebou,“ říká.

Tohle totiž nejsou jednotlivé domy za plotem. Některé jsou řadové, jiné stojí solitérně a mezi nimi vznikají různé dvorky a zákoutí. Uprostřed je velký veřejný prostor, takzvaná náves, dokonce se dvěma koupacími jezírky. Jak se tam žije, to jsme vyrazili zjistit přímo na místo. „Je to luxus,“ prohlásil svou francouzskou češtinou Pierre, jeden z nových obyvatel.

Ateliér monom: Jan Bradáč, Michal Bernart a Igor Hobza

V reportáži dostali slovo i starousedlíci, ti ale tak nadšení nejsou. „Za to bude nějaký architekt ještě odměněný, ale pro normálního člověka je to nepochopitelné,“ říká třeba pan Handl. Nelíbí se mu domy, areál, ale hlavně se bojí toho, jak se změní jeho poklidné Tvoršovice. K 57 stálým obyvatelům přibude ve finále až několik set obyvatel – s tolika novými přistěhovalci se počítá. Je to správně? Jak se tyhle dva oddělené světy sžijí? A proč je u vchodu do nové výstavby závora?

Mluvili jsme o Tvoršovicích, ale nejen o nich. Monom jsou všestranní architekti a na kontě mají třeba i most ve Stockholmu. Jak se to stalo? Dozvíte se v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.