NOVINKY: AlunaGeorge, Man Man, Islands a další ostrovy

16. červenec 2013
Factory Radia Wave

Novinkové vlnobití tohoto týdne bude v režii kanadských Islands, slovenských Bad Karma Boy nebo filadelfských Man Man, lidi. Pro všechny posluchače těhotné očekáváním tu navíc máme i skvělé Young Fathers a indie-rockovou naději jménem PAPA.

Islands – Wave FormsCredits: Nick Thorburn, Evan Gordon, Geordie Gordon, Luc LaurentLabel: ManquéKanadská formace Islands patří k nejvýraznějším indie kapelám posledních deseti let. Jejich debut Return to the Sea (2006) byl zvukovou extází, v níž se vlny rockových a country kytar potkávaly s nekonvenční instrumentací a tanečními prvky kalypsa. Eruptivní materiál pak našel o dva roky později své dekadentnější pokračování v ambiciózní kolekci The Arm's Way, která zůstává jejich (ne zcela doceněným) vrcholem. Na tento indie-rockový melodram kapela kolem hyperaktivního lídra Nicka Thorburna (mj. projekty Reefer, Human Highway a Mister Heavenly) navázala dvěma solidními nahrávkami Vapours a A Sleep & a Forgetting, k nimž letos na podzim přibude páté studiové album Ski Mask. Desku, která má být „sumářem všech hudebních postupů a nálad Islands“, propaguje popový singl s příjemným názvem Wave Forms.

Young Fathers – Come To LifeCredits: Alloysius Massaquoi, Graham Hastings, Kayus BankoleLabel: AnticonSkotské hiphopové trio Young Fathers nedávno několikrát koncertovalo v České republice a vrátí se k nám znovu na podzim. To už s nimi ale přijede i materiál z jejich debutové desky Tape Two, kterou trojice vydala v červnu na americké značce Anticon. Ve zvuku alba se prolíná hip hop s postupy experimentální hudby a Young Fathers na něm potvrdili svou pověst jednoho z největších objevů britské hiphopové scény. Do našeho playlistu míří jejich působivý tribální track Come To Life.

02928126.jpeg

PAPA – Young RutCredits: Daniel Presant, Darren Weiss Label: Loma Vista Losangeleské duo PAPA, jež tvoří multiinstrumentalista Daniel Presant a někdejší bubeník kapely Girls Darren Weiss, už před časem nadchlo recenzenty a hledače nových jmen svým EPčkem A Good Woman Is Hard To Find (vydaným na půvabně pojmenovaném labelu Psychedelic Judaism). Jejich hymnická muzika – rock´n´roll okořeněný folkovou poetikou a bezmála soulovými groovy – je často přirovnávána k dynamičtějším polohám Bruce Springsteena. Loni na podzim jsme si od dvojice PAPA nasazovali strhující singl Put Me To Work, teď přišla řada na jejich neméně nakažlivý nový track Young Rut. Debutové desky bychom se měli díky labelu Loma Vista dočkat ještě letos na podzim.

02928131.jpeg

Julia Holter – In The Green WildCredits: Julia HolterLabel: DominoAmerická zpěvačka a skladatelka Julia Holter se na skvěle přijatých deskách Tragedy a Ekstasis pohybovala mezi delikátním popem a ambientem. Na čerstvém singlu In The Green Wild do svého žánrového mixu přidává ještě jazz a komorní hudbu – pořád je to ale velmi vstřícná a zároveň chytrá hudba. Skladba, k níž vznikl i videoklip, ohlašuje novou desku Loud City Song, kterou v polovině srpna vydá label Domino Records.

Man Man – Head OnCredits: Ryan Kattner, Christopher Powell, Adam Schatz J. Robinson, B. MurphyLabel: Anti-Filadelfský experimentálně-rockový kolektiv Man Man, který si libuje v jurodivých instrumentacích s výrazným podílem dechových nástrojů, vydá 10. září své páté řadové album On Oni Pond. Jejich aktuální singl Head On, jehož název by měl zároveň vystihovat naturel chystané nahrávky, je nezvykle přímočarou lekcí orchestrálního popu. Svým zvukem tak potvrzuje slova Man Man o tom, že už nechtějí posluchače provokovat nebo s nimi flirtovat, ale rovnou je „zvát na rande“. Inu, dobrá.

AlunaGeorge – Bad IdeaCredits: Aluna Francis, George ReidLabel: IslandMasivní basa i beaty a lehce nervózní sound futuristického r&b v kombinaci s cukrkandlovým soulovým vokálem – tak by se dala ve stručnosti shrnout chytlavá estetika londýnské dvojice AlunaGeorge. Až 29. července by nakonec mělo vyjít jejich debutové dlouhohrající album Body Music, z něhož vám po výborných singlech Your Drums, Your Love a Attracting Flies nabízíme novinku Bad Idea, která tentokrát míří do zóny vylehčeného synth-popu.

02707139.jpeg

Bad Karma Boy – Solitér Credits: Juraj Marikovič, Adela Tihláriková, Peter HraběLabel: Slnko rec.Jedno z největších překvapení slovenské scény poslední doby je pop-rocková trojice Bad Karma Boy. Ta svůj první koncert odehrála teprve nedávno, s debutovým albem ale neotálela a bezejmennou kolekci vydala u zavedené značky Slnko records. Ostřílený Juraj Marikovič – kytarista na Slovensku oblíbených Para – si práci na vedlejším projektu vyzkoušel už v Sako, ve skupině Bad Karma Boy se ale spojil s dvěma mladými spoluhráči. Trio ve vysílání nejlépe uvede singl Solitér přirozeně pojící slovenský text se současným evropským popovým soundem.

Maps – A.M.A.Credits: James ChapmanLabel: Mute rec.Zatímco poslední deska britského projektu Maps Turning The Mind byla požitkářskou afterparty po euforickém (na Mercury Prize nominovaném) debutu We Can Create, třetí dlouhohrající zářez sólového projektu Jamese Chapmana míří opět někam jinam. Přímočarou elektropopovou desku jménem Vicissitude otevírá hitový singl A.M.A., který mimo jiné poutavým způsobem zremixovala norská zpěvačka a skladatelka Susanne Sundfør.

02928129.jpeg

Fryars – Cool Like MeCredits: Benjamin GarrettLabel: WarnerDvaadvacetiletý britský zpěvák a producent Benjamin Garrett vystupující jako Fryars patří mezi největší letošní objevy na poli inteligentního elektronického popu; to ostatně dokazuje i skladba Love So Gold, kterou si na Radiu Wave pravidelně hrajeme. Dalším důkazem talentu jménem Fryars je nový singl Cool Like Me, který je posluchačsky nejpřístupnějším materiálem, jenž Garrett dosud vypustil.

Sampha – WithoutCredits: Sampha SisayLabel: Young TurksBritský zpěvák Sampha na sebe výrazně upozornil před dvěma lety, když svůj soulově zastřený hlas propůjčil do několika skladeb debutové desky producenta SBTRKT. Následně s ním odjel na turné, kde působil i jako klávesista. Jeho očekávaný vstup na sólovou dráhu obstará EPčko Dual, které Sampha vydá na konci července na značce Young Turks. Mezi šesti skladbami najdeme i záměrně lehce dezorientující track Without.

Spustit audio