NOVINKY: Ceo, St. Lucia, WhoMadeWho i Kieslowski

3. prosinec 2013
Factory Radia Wave

V novinkách tohoto týdne nám bostonští Quilt zazpívají něco o tom, jaké to je být utahaný a nacamraný – a tzv. v hlavě má dozajista i nový londýnský zázrak Gent Mason. Severská sekce (ceo, WhoMadeWho a TYYP) nás pozve po ránu do nevěstince a nakonec přivolá lepší zítřky. Spolu s (Krzysztofem) Kieslowskim vám přejeme masivní poslech a klidnou noc.

Gent Mason – Head
Credits: Gent Mason
Label: Aesop
Londýnský zpěvák a producent Gent Mason je dalším nadaným muzikantem, který se zhlédl ve zvuku současného alternativního R&B (nikoli náhodou jsou jeho tracky často srovnávány s tvorbou Jamese Blakea, producenta jménem Sohn nebo projektu Weeknd). Jeho skutečným mentorem je ale Jimmy Douglass – držitel čtyř cen Grammy a chlapík, který více než dekádu spolupracoval s Timbalandem na deskách Aaliyah, Jay Zho nebo Missy Elliott. Chytlavá skladba Head – postavená na rozmlžených syntezátorech, hiphopových beatech, slapové base a Masonově relaxovaném vokálu – je po tracku Eden dalším důkazem Masonova nevšedního talentu.

ceo – Whorehouse
Credits: Eric Berglund
Label: Modular
Pod jménem ceo se skrývá švédský hudebník Eric Berglund, který se proslavil jako polovina skupiny The Tough Alliance a zakladatel labelu Sincerely Yours. Před třemi lety ceo zazářil deskou White Magic, na kterou se příští rok v únoru chystá navázat napjatě očekávanou novinkou Wonderland, o jejíž vydání se postará australský label Modular. Výborný pilotní singl nese jméno Whorehouse.

Childish Gambino – Sweatpants
Credits: Donald McKinley Glover, Ludwig Göransson
Label: Glassnote Records
Donald Glover alias Childish Gambino už je dnes víc rapper než komik či herec a potvrdit by to mělo i jeho druhé studiové album Because the Internet, které se chystá vydat v prosinci. Pracoval na něm přes rok a mezi hosty budou figurovat například Thundercat, Azealia Banks nebo Chance The Rapper. Po pilotním singlu 3005 vypouští Gambino aktuálně skladbu Sweatpants, která nejprve v nedostatečné kvalitě prosákla na internet, a tak se z ní Childish Gambino rozhodl udělat druhý singl.

03017605.png

Quilt – Tired & Buttered
Credits: Anna Fox Rochinski, Shane Butler, John Andrews
Label: Mexican Summer
Bostonské garážové trio Quilt před dvěma lety zaujalo svou bezejmennou debutovou deskou distribuovanou labelem Mexican Summer – u stejného vydavatelství pak vyjde 27. ledna i jejich novinka Held in Splendor. Po skladbě Arctic Shark ji propaguje už druhý, o poznání méně předvídatelný singl Tired & Buttered, který naplňuje představy trojice o psychedelickém popu protkaném nečekanými změnami temp.

St. Lucia – Elevate (Great Good Fine Ok Remix)
Credits: Jean-Philip Grobler
Label: Neon Gold / Columbia
Elektropopový projekt St. Lucia, za nímž stojí zpěvák a producent Jean-Philip Grobler, znáte z našeho vysílání díky hitovce September ze stejnojmenného loňského EPčka. Groblerovo letošní, v říjnu vydané debutové dlouhohrající album nese název When The Night a první singl Elevate se stal už před časem menší senzací. My si nyní místo hymnického originálu nasazujeme jeho aktuální remix od spřízněných brooklynských Great Good Fine Ok – ti track obrousili na kost a důvtipně tak upozornili na to, jak moc má tvorba St. Lucia společného s klasickým osmdesátkovým synthpopem.

WhoMadeWho – The Morning
Credits: Tomas Hoefding, Jeppe Kjellberg, Tomas Barfod
Label: self-released
Dánští elektro-rockeři WhoMadeWho, jejichž členem je mimo jiné skvělý, i z vysílání Radia Wave známý producent Tomas Barfod, chystají na 3. března release svého nového alba Dreams. První, náladou projasněný singl The Morning signalizuje ještě zřetelnější příklon dánského tria k popovému zvuku.

03017603.jpeg

TYYP – Better Days
Credits: Dennis Jektvik, Synne Grosberg, Kenneth Barstad, S. Johansen, K. Johansen
Label: self-released
Další typicky severskou akvizicí v našem playlistu je zatím zcela neznámá norská čtveřice (až pětice) TYYP, jejíž název se občas rozepisuje jako Thank You, Yes Please. Jejich delikátní, folkem a rockem inspirovaný indie pop si představíme skrze znamenitou skladbu Better Days, která kapele z Trondheimu nepochybně přinese zaslouženou mediální pozornost.

Retro Culture – Weekend
Credits: Matt Connelly
Label: self-released
Jako inteligentní disko či emo-synthpop by se dala popsat tvorba montrealského projektu Retro Culture, který si zatím svoje tracky vydává přes SoundCloud a nedávno je posbíral na kompilačním albu Let's Make It Work. Minulý týden zveřejnil novou skladbu Weekend, která do jeho mixu ještě přimíchává vlivy hip hopu.

Champs – My Spirit Is Broken
Credits: Michael Champion, David Champion
Label: Play It Again Sam
Jednou z nových ostrovních nadějí je britské folkpopové duo Champs, jež tvoří bratrský tandem Michaela a Davida Championových. Dvojice ohlásila na únor příštího roku vydání svého debutového alba Down Like Gold, z něhož vám nabízíme melodickou, melancholií prodchnutou skladbu My Spirit Is Broken.

03017606.jpeg

Kieslowski – Klidná noc (Dutch Rall Nocturne Blue Remix)
Credits: David K. Pomahač, Marie Kieslowski, Dutch Rall
Label: Indies Scope
Dvojice Kieslowski po loňském debutovém albu Na nože připravila remixové EP Na lože, které vychází jen v digitálním formátu. Skladby si vzali do péče Jan Čechtický z Ohm Square, Moimir Papalescu, Kittchen, Bonus, ale také zahraniční hudebníci Guy Van Nueten a Dutch Rall. A právě posledně jmenovaný, multimediálně orientovaný Američan, který je především ceněným filmovým/klipovým režisérem, upravil Klidnou noc do lehce zasněné elektropopové podoby (k této verzi samozřejmě chystá i stylové video).

Spustit audio