NOVINKY : Dent May, Aran Epochal, Title Fight, Kubátko a další Panáčci

16. prosinec 2014
Factory Radia Wave

Poslední novinky roku 2014 jsou pochopitelně provoněné kurkumou, chilli a koriandrem Vánoc: za relaxační svátky bojuje písničkář Dent May, kudy dál pak prozradí domácí producent Kubátko. Před krví na ulicích varuje Ghostface Killah, zatímco na dlouhou zimní cestu domů se společně vydávají Diplo, Edward Droste a rošťák Batmanglij. Na slyšenou v roce Patnáct a nezapomeňte si dát pod stromečkem banán.

Dent May – I´ll Be Stoned for ChristmasCredits: Dent MayLabel: self-releasedVšem, kterým letos chybí netradiční vánoční hymna, se rozhodl splnit sen americký psychedelik Dent May. O čem přesně pojednává jeho líbezná píseň I´ll Be Stoned for Christmas, není třeba valně vysvětlovat – podstatné je pouze to, že sváteční vzpomínky nekonvenčního mississippského písničkáře na kamarády ze střední mají v podobě této skladby mimořádně uvolňující účinky.

Diplo & Edward Droste & Rostam – Long Way HomeCredits: Edward Droste, Rostam Batmanglij, Thomas Wesley PentzLabel: self-releasedGrizzly Bear a Vampire Weekend jsou soupeři v boji o pomyslný indierockový trůn, neexistuje ale důvod, proč by spolu členové kapel nemohli spolupracovat. Edward Droste z prvních jmenovaných a Rostam Batmanglij z druhých v pořadí vypustili minulý týden na internet track Long Way Home, jehož nahrávání se účastnil i elitní producent Diplo. Skladba samotná vznikla původně jako remix hiphopového hitu Stand For od rappera Ty Dolla $ign, ten ale nakonec vyrostl v něco úplně nového. „Už bylo načase, aby indierockové kapely začaly vykrádat rapové beaty,“ okomentoval překvapivou genezi skladby pobaveně Diplo.

02323243.jpeg

Title Fight – ChlorineCredits: Jamie Rhoden, Ned Russin, Shane Moran, Ben RussinLabel: Anti-Americký punkrockový kvartet Title Fight zkraje letošního roku podepsal smlouvu u labelu Anti-, což hodlá oslavit v únoru 2015 vydáním své třetí desky Hyperview. První singl Chlorine, oscilující mezi shoegazem a noiseovějšími polohami à la No Age, je na jejich poměry lehce nečekaným prolnutím temnoty a zasněnosti. Podle toho vypadá i doprovodný klip – jachtařova noční můra s televizní hvězdou Markem Burnhamem (Wrong Cops) v ústřední roli.

Kubátko – Kudy dál ft. Markéta Foukalová Credits: Jakub Holovský, Markéta Foukalová Label: self-released Jakub Holovský alias Kubátko dělá inteligentní taneční hudbu už od poloviny minulé dekády a za svoji druhou desku Vzduchoplavec dostal v roce 2011 Anděla v kategorii elektronické hudby. Tento týden vypouští svoje čtvrté studiové album Aucklandia. Jak napovídá název, nahrávku inspirovalo nejlidnatější město na Novém Zélandu, kde Kubátko nedávno strávil měsíc života a napsal zde (kromě jedné) všechny skladby z nové desky. Stejně jako na předchozích počinech ani tady nechybí tracky s česky zpívanými vokály a hned ve třech se objevuje Markéta Foukalová ze skupiny Lanugo. Právě jednu z „jejích“ skladeb – Kudy dál – si nasazujeme do vysílání.

Girlpool – Alone At The ShowCredits: Cleo Tucker, Harmony TividadLabel: WichitaDruhá kompilace vlivného blogu The Le Sigh, který klade důraz především na ženské osobnosti v hudbě a umění, vyjde 22. prosince a je opět plná pozoruhodných jmen. Najdeme mezi nimi i losangeleské punkové duo Girlpool, jež si získalo pozornost prestižních hudebních médií díky nedávným singlům Jane a Blah Blah Blah. Dívčí tandem Cleo Tucker a Harmony Tividad na kolekci přispěl kytarovou miniaturou Alone At The Show, která zcela v duchu svého názvu pojednává o pocitech osamělé dívky na bujaré párty, kde jí objekt jejího zájmu nevěnuje sebemenší pozornost. Brr.

03274755.jpeg

Ghostface Killah – Blood In The Streets ft. AZCredits: Dennis Coles, Mark James, The RevelationsLabel: Tommy Boy RecordsJen týden po desce svých domovských Wu-Tang Clan vydává novinku také jeden z nejvýraznějších členů newyorského klanu – Ghostface Killah. Album 36 Seasons navazuje náladou na jeho loňský počin Twelve Reasons To Die, který byl rovněž ve znamení živých nástrojů a všechny písně v něm spojoval konkrétní příběh. Na 36 Seasons vypráví Ghostface a ekipa rapových hostů příběh návratu jeho alter ega Tonyho Starkse do New Yorku. Jak dokazuje i singl Blood In The Streets, hiphopový superhrdina si chce užívat odpočinku, ale znovu je nucen postavit se proti zlu. Ghostface má napilno, protože na polovinu února je ohlášeno jeho další album Sour Soul, což je kolaborace s kanadským postjazzovým triem BADBADNOTGOOD.

02224435.png

Listenbee – Save MeCredits: ListenbeeLabel: Lokal LegendNewyorský label Lokal Legend letos masivně zabodoval objevem kanadské zpěvačky jménem Kiesza, jejíž hit Hideaway znáte pochopitelně i z naší rotace. Novou nadějnou akvizicí vydavatelství, jemuž šéfuje producent Rami Afuni, je projekt Listenbee, který na první poslech zábavným způsobem stírá hranice popu a taneční hudby. Chytlavá skladba Save Me, která míří do našeho playlistu, je povedený hybrid dance music a folku přizdobený vkusnými smyčcovými aranžemi.

Aran Epochal + Bene – SCredits: Adam Nenadál, Marián BenkovičLabel: Silver RocketPražský label Silver Rocket ukončuje kalendářní rok kompilací SRR 66, na níž shromáždil kapely, které se kolem téhle party pohybují – nechybí tudíž OTK, Planety nebo Leto. Někdo přispěl novou verzí staré skladby, někdo natočil věc úplně novou, což je případ jednočlenného písničkářského projektu Aran Epochal, za nímž stojí Adam Nenadál (ex GNU). V lehce nokturální skladbě S mu hostuje slovenský rapper Bene, s nímž se už dříve potkali na singlu Medvedie týždne.

02731842.jpeg

Panáčik – BanánCredits: Tomáš MoravanskýLabel: SupraphonCo nebo kdo je to Panáčik? Od roku 2006 existující multimediální platforma, v jejímž středu stojí v Česku žijící slovenský hudebník a performer Tomáš Moravanský. Rád spolupracuje se spřízněnými hudebníky napříč uměleckými disciplínami a chrlí desky – jeho diskografie už čítá přes dvacet položek. Ta aktuální – nazvaná Postmoderna – vyšla na konci listopadu s pomocí Supraphonu a má nejblíž k tanečnímu popu. My si ji představíme lehce naivistickou skladbou Banán, k níž vznikl i výborný videoklip.

Ji Nilsson – Encore (Boeoes Kaelstigen Remix) Credits: Josefina Nilsson, Leo Nathorst-Böös, Tor Rauden KällstigenLabel: self-releasedJedním z největších objevů letošní sezony se ve Skandinávii stala zpěvačka Ji Nilsson, jejíž loňský hit Heartbreakfree byl hojně diskutován v souvislosti s aktuálním singlem Baby Don´t Lie od Gwen Stefani, který se jím zdál být víc než inspirován. My pro vás od vycházející švédské hvězdičky (příští rok se můžeme těšit na její debut u Sony Music) vybíráme skladbu Encore v Boeoes Kaelstigen remixu, který dodal neonovému R&B soundu nádech seversky chladivého, subtilního houseu.

Spustit audio