NOVINKY : Fujiya & Miyagi, of Montreal, La Sera a další séra

11. březen 2014
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách se s Katy Goodman ztratíme ve tmě, s Naomi Pilgrim přivoláme déšť a s domácími Bugmen pročteme nějaké ty feministické ziny. Australští Movement nás poučí o chtíči, zatímco Berlíňanka Nina se chytlavě popitvá ve svých dosavadních chybách. Co říkáte? Great? Good! Fine? Ok.

Fujiya & Miyagi – Flaws
Credits: Steve Lewis, David Best, Matt Hainsby, Lee Adams
Label: Yep Roc
Britská elektropopová čtveřice Fujiya & Miyagi připravila na 6. května vydání svého nového alba Artificial Sweeteners, z něhož už před časem nabídla náležitě „kyselou“ instrumentálku Tetrahydrofolic Acid. My ale do našeho vysílání nasazujeme hypnotickým groovem poháněný otvírák desky s názvem Flaws, který si stejnou měrou bere z krautrockové tradice, techna i subžánru zvaného italo-disco.

La Sera – Losing To The Dark
Credits: Katy Goodman
Label: Hardly Art
Brooklynská indierocková kapela The Vivian Girls sice na začátku roku ohlásila rozpad a před pár dny odehrála svůj úplně poslední koncert, její baskytaristka Katy Goodman však pokračuje ve vydávání sólového materiálu pod pseudonymem La Sera. 13. května vyjde na labelu Hardly Art její nové album Hour of the Dawn, z něhož vám nabízíme svižný pop-punkový hit Losing To The Dark.

03079491.jpeg

Great Good Fine Ok – Not Going Home
Credits: Jon Sandler
Label: self-released
O brooklynské indiepopové dvojici Great Good Fine Ok jsme se poprvé zmiňovali v prosincových novinkách v souvislosti s remixem skladby Elevate projektu St. Lucia. Její aktuální singl Not Going Home vkusně snoubí delikátní R&B a chytlavý synthpop do podoby, která je vlhkým snem všech fanoušků kapel typu Röyksopp nebo Passion Pit. Hádáme, že po poslechu téhle skladby se vám domů chtít hned tak nebude.

of Montreal – Jigsaw Puzzle
Credits: Kevin Barnes, Rebecca Cash, Clayton Rychlik, Jojo Glidewell, Bob Parins
Label: Polyvinyl
U příležitosti letošního Record Store Day (19. dubna) vydá americká artpopová formace of Montreal speciální double vinylovou (remasterovanou) edici své deset let staré desky Satanic Panic In The Attic, jejíž součástí bude i album nevydaných skladeb a exkluzivní sedmipalec s novým singlem Jigsaw Puzzle. Rozverná píseň o hořkém rozchodu vznikla během příprav loňské desky Lousy With Sylvianbriar a míří rovnou do našeho playlistu.

The Faint – Help In The Head
Credits: Todd Fink, Jacob Thiele, Dapose, Clark Baechle
Label: SQE
Americká čtveřice The Faint, pohybující se na hraně indie rocku a dance punku, se po dlouhých šesti letech hlásí o slovo s novým dlouhohrajícím albem. Deska ponese titul Doom Abuse a její dubnové vydání ohlašuje dynamický singl Help In The Head, k němuž vznikl i sugestivní videoklip zachycující muže panicky uhýbajícího před neodbytným laserovým zaměřovačem.

Naomi Pilgrim – Rainmakers
Credits: Jan Kask, Naomi Pilgrim, Fredrik Okazaki
Label: Cosmo Music
Jméno švédské zpěvačky Naomi Pilgrim neslyšíte na Radiu Wave poprvé: na podzim jsme si nasazovali její track No Gun. Aktuálně se dívka s kořeny na Barbadosu připomíná působivou skladbou Rainmakers, která bude k nalezení na jejím debutovém EP, jež s ní nahrál hyperaktivní producent Fredrik Okazaki.

Movement – Like Lust
Credits: Jesse James Ward, Lewis Wade, Sean Walker
Label: Modular
Australské trio Movement pro nás patří mezi největší objevy loňského roku, a to především díky geniálnímu R&B singlu Us. Trojice ze Sydney, která nedávno předskakovala třeba zpěvačce Solange nebo projektu Darkside, konečně ohlásila bezejmenné debutové EP, jež by mělo vyjít 25. dubna na labelu Modular. Najdeme na něm i skladbu Like Lust, která potvrzuje mimořádný potenciál téhle kapely: místo elektrosoulového nokturna tu tentokrát máme obtížně definovatelný, bezmála „postrockový“ psychedelický track s fantastickým zvukem a uhrančivou atmosférou.

Vince Staples – Nate ft. James Fauntleroy
Credits: Vince Staples
Label: Blacksmith/A.G.
Dvacetiletý kalifornský rapper Vince Staples na sebe zatím upozornil především účastí na deskách svých generačních souputníků Odd Future – zazářil hlavně na loňském singlu Hive od Earla Sweatshirta. Jinak má ale za sebou už tři mixtapes (včetně dva roky staré Winter in Prague), na které letos naváže novinkou Shyne Coldchain Vol. II. Z ní s předstihem vypustil znamenitou skladbu Nate, v níž provádí inventuru vzpomínek na svého otce.

Amason – Ålen
Credits: Gustav Ejstes, Amanda Hollingby Matsson, Pontus Winnberg, Petter Winnberg, Nisse Törnqvist
Label: INGRID
Za názvem Amason se skrývá pětičlenná skandinávská superskupina, kterou tvoří významné osobnosti švédské indie scény: Gustav Ejstes z artrockové formace Dungen, Pontus Winnberg z indiepopové trojice Miike Snow, Nisse Törnqvist a Petter Winnberg (Little Majorette) a zpěvačka Amanda Hollingby Matsson (Idiot Wind). Jejich melancholický nový singl, který navazuje na loňské bezejmenné EP, se jmenuje Ålen a doprovází jej minimalistický animovaný videoklip.

Die alten Maschinen – Old Tin Can
Credits: Miroslav Papež, Leon Stevenson
Label: X Production
Po úspěšném comebacku domovské Vanessy se Moimir Papalescu vrací ke svému projektu Die alten Maschinen, v jehož rámci se potkává s kanadským hudebníkem Leonem Stevensonem. Předzvěstí jejich podzimního alba nazvaného Changes je singl Old Tin Can. Kromě originálu obsahuje digitální balíček vydaný přes SoundCloud i čtyři remixy od Ventolina, Jiřího Buriana, projektu Schwarzprior a Super Tuzex Bros.

Nina – My Mistake
Credits: Nina
Label: Aztec
V Berlíně narozená, momentálně v Londýně pobývající zpěvačka Nina své emotivní elektropopové skladby dosud věšela pouze na SoundCloud, její talent ale neušel britskému labelu Aztec, který 7. dubna vydá její debutové EP. Potemnělý zvuk singlu My Mistake jen potvrzuje Ninina slova o tom, že svůj (úctyhodný) vokál pilovala v přívěsu během poslechu diskografie klasiků synthpopu Depeche Mode.

03079489.jpeg

Bugmen – Feminist Zines
Credits: Martin Dohnal, Martin Semerád, Štěpán Petr, Hynek Horký
Label: Stoned to Death / Bleeding Ear
Bugmen jsou součástí české DIY scény zhruba od roku 2003 a jejich hudba je příkladem špinavého indie rocku v té nejčistší podobě. Většinu nahrávek vydali vlastním nákladem a zatím poslední EP Safari Lemonade jim vyšlo v roce 2010 u Bleeding Ear. My pro vás do playlistu vybíráme singl Feminist Zines z připravovaného split alba s Hissing Fauna, které se křtí 26. března v café V lese.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio