NOVINKY: La Roux, WERE MUTE, Ben Khan a další cháni

27. květen 2014
Factory Radia Wave

V aktuálních hudebních novinkách Radia Wave nám kontroverzní rapper Riff Raff poradí, jak se stát opravdovým člověkem, zatímco kalifornští Peach Kelli Pop u toho budou číst myšlenky. Vašek Havelka ve své nové inkarnaci prozradí, jak se zachránit, talentovaný producent Ben Khan sugestivně zazpívá o svém mládí a osmihlavý band ELEL z Nashvillu do vás pustí 40 wattů. To je tak akorát.

La Roux – Let Me Down Gently
Credits: Elly Jackson, Ben Langmaid
Label: Polydor
Anglické synthpopové duo La Roux se po obrovském úspěchu svého eponymního debutu na několik let odmlčelo. Dlouhých pět let po průlomových singlech In for the Kill či Quicksand se konečně vrací s novým materiálem v podobě povedeného tracku Let Me Down Gently. Ten si v osmdesátkovém fetiši se saxofonkem v ničem nezadá s jejich debutem a vítězoslavně ohlašuje album Trouble In Paradise, které vyjde 7. července.

Archie Bronson Outfit – We Are Floating
Credits: Sam Windett, Mark Cleveland
Label: Domino
Britští rockeři Archie Bronson Outfit vydali (v lehce pozměněné sestavě) 19. května po čtyřech letech nové album Wild Crush. Devět tracků v délce něco málo přes půl hodiny navazuje na eklektické výboje jejich předchozích nahrávek, čemuž napomáhá i přítomnost saxofonisty a někdejšího spoluhráče Dukea Garwooda. Energický singl We Are Floating je pohledným křížencem dance punku a bluesrockových riffů, k němuž režisér Adam Mallett natočil adekvátně psychedelické video s animovanými prvky.

Riff Raff – How To Be The Man
Credits: Dijon McFarlane, Horst Christian Simco
Label: Mad Decent
Houstonského rappera jménem Riff Raff budou fanoušci mimo hiphopovou komunitu nejspíše znát hlavně díky „vysamplování“ jeho image hercem Jamesem Francem pro film Spring Breakers. Hvězda rappera, jehož vlastní jméno zní Horst Christian Simco, by se ale měla posunout do úplně nových sfér po premiéře druhého studiového alba Neon Icon, na kterém pracoval několik let a jehož vydání dlouho odkládal. Deska teď už snad definitivně vychází na konci června na značce Mad Decent patřící Diplovi a pozornost k ní přitahuje minimalistický singl How To Be The Man, který produkoval kalifornský DJ Mustard. Hořčice nám stoupá do nosu!

Andrea Balency – You've Never Been Alone
Credits: Andrea Balency, Rob McAndrews
Label: BATAILLE
Na současné postdubstepové scéně rozhodně není o vokální projekty nouze, mexicko-francouzská zpěvačka Andrea Balency by ale rozhodně neměla zapadnout. Dvaadvacetiletý talent už předskakoval hvězdám, jako jsou James Blake či Mount Kimbie, a její debutový singl You've Never Been Alone produkoval londýnský beatmaker Airhead. Skladba pochází z debutového EPčka Walls, které vychází na konci června.

WERE MUTE – Save Yourself
Credits: Václav Havelka, Carl Warwick, Martin Hůla
Label: Starcastic
Václav Havelka, kterého znají fanoušci především jako frontmana skupiny Please The Trees, se ze sebe poslední dobou snaží setřást pověst folkového kovboje a pronikat i do jiných žánrů. Přijal pseudonym Vac da Hawk a společně s Carlem Warwickem založil novou formaci WERE MUTE. Jejich debutové EP The Bea(s)t Is Up, produkované Martinem Tvrdým (Martin Hůla, dříve Bonus), vychází na labelu Starcastic 30. května. Vy si ho díky exkluzivnímu streamu Radia Wave můžete poslechnout už od minulého týdne; skladba Save Yourself vás pak bude provázet i v playlistu.

03127274.jpeg

Jetta – Crescendo
Credits: Pharrell Williams, Jetta
Label: Polydor
Tracky producenta Pharrella Williamse dominovaly rádiovému éteru minulé prázdniny – hitmaker, který v září dorazí do pražské O2 areny, ovšem zbrojí i na letošní sezonu letních hitů. Prvním želízkem v ohni je skladba Crescendo, kterou debutuje čtyřiadvacetiletá liverpoolská zpěvačka Jetta. Skladba je ze stejnojmenného EPčka, které nový objev labelu Polydor představí světu letos v létě.

ELEL – 40 Watts
Credits: Ben Elkins, Zach Tichenor, Tim Cook, Jo Jo Jackson, Alex Mojavarian, Jerry Pentecost, Fredrick Weathersby, Stefan Forbus
Label: self-released
Osmičlenná skupina ELEL z amerického Nashvillu (dvoje bicí, troje klávesy, dvoje dechy, basa/kytara) sice existuje jen rok, nicméně frontman Ben Elkins má za sebou třeba účinkování v indierockové kapele Heypenny. Euforický debutový singl 40 Watts naznačuje, že vydat se novou cestou rozhodně nebyl špatný nápad. ELEL touto skladbou propagují svůj albový debut Geode, který spatří světlo (digitálního) světa už na konci června.

03130727.jpeg

Ben Khan – Youth
Credits: Ben Khan
Label: Blessed Vice
Radio Wave sleduje kariéru londýnského producenta Bena Khana už od jeho skladeb zveřejňovaných na internetu. Fanoušek Salvadora Dalího a velký talent britského elektronického popu teď posbíral svoje tracky na EPčko nazvané 1992 a vydal ho na portálu Beatport pod hlavičkou vlastního labelu Blessed Vice. Kolekci otevírá znamenitá skladba Youth, jeho zatím nejlepší počin, který hojně čerpá jak z devadesátkového R&B, tak ze současné chillwave vlny.

Blue Eyes Dolansky – I Hang My Head And Cry
Credits: Jakub Dolansky, Jon Ros, Andre Allin
Label: self-released
Blue Eyes Dolansky je zbrusu nový český projekt, který tvoří písničkář Dolansky a dvojice elektronických producentů známá jako Fremeni. Fremeni, kteří jsou spjatí s kolektivem City Surfer, prosluli živými sety plnými odkazů na acid house a breakbeaty. Pod jménem Dolansky se zase skrývá frontman kapely United Heads, která na české scéně funguje prakticky od pádu železné opony a v současnosti zažívá velký návrat. Od této fúze si její aktéři slibují především pozvednutí žánru, který pracovně nazývají „sci-fi country“. Libec.

Peach Kelli Pop – Mindreader
Credits: Allie Hanlon
Label: Porchcore
Za kytarovým DIY projektem Peach Kelli Pop stojí původem kanadská (nyní v Kalifornii žijící) písničkářka Allie Hanlon, známá z garážové kapely White Wires. Její aktuální sedmipalcový singl Mindreader, na němž opět zpívá a obsluhuje všechny nástroje, je navzdory svému lo-fi soundu velmi chytlavou a obratně poskládanou kombinací surf rocku, popu a punku.

03130730.jpeg

Polica – Raw Exit
Credits: Channy Leaneagh, Ryan Olson
Label: Mom + Pop
Elektropopový projekt Polica z Minneapolis, za nímž stojí zpěvačka Channy Leanagh a producent Ryan Olson, vydal loni v říjnu povedenou desku Shulamith, která vyjde 10. června v deluxe edici, jejíž součástí bude i čtyřskladbové Raw Exit EP. Z něj si do playlistu nasazujeme titulní, reggae rytmy inspirovaný track.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio