NOVINKY: Liars, MØ, Prodavač, Real Estate a další lháři

21. leden 2014
Factory Radia Wave

Aktuální jedenáctka hudebních novinek Radia Wave vydává jasné signály: Kevin Drew vybízí k aktivnímu sexu, Tokyo Police Club zažívá horkou noc a americký objev Tiombe Lockhart pořád nemá dost. Real Estate nás učí mluvit pozpátku a Liars vyrážejí na euforickou elektronickou misi. (Don't) Wanna Dance?

Kevin Drew – Good Sex
Credits: Kevin Drew
Label: Arts & Crafts
Přemýšlivých písní o důsledcích kvalitního sexu není nikdy dost. Tu nejnovější má na svědomí kanadský kytarista, zpěvák a frontman torontského kolektivu Broken Social Scene Kevin Drew. Jmenuje se prozaicky Good Sex a pochází z Kevinova připravovaného alba Darlings, které navazuje na jeho sedm let starý sólový debut Spirit If. Podle autora deska pojednává o „vzestupu a pádu lásky a tělesnosti, v mém vlastním životě i v dnešní společnosti“. Pokud bude celá tak dobrá jako první singl, bude to možná docela orgasmus.

Tiombe Lockhart – Can't Get Enough
Credits: Tiombe Lockhart
Label: Fool's Gold
Americká nu-soulová zpěvačka Tiombe Lockhart se zatím proslavila hlavně jako členka avantgardní elektrofunkové skupiny Cubic Zirconia. Na letošní rok plánuje rozjet sólovou kariéru a první vlaštovkou věcí budoucích je singl Can't Get Enough, který pro ni produkoval skotský beatový střelec Hudson Mohawke. A jelikož HudMo nikdy nedělá nic polovičatého, je skladba skvělým mixem dřevních soulových a funkových hodnot se současným klubovým maximalismem. Ke skladbě vznikl i ztřeštěný psychedelický videoklip, který natočila sama Tiombe ve spolupráci s původem vietnamskou hvězdou televizní show Food Party Thu Tran.

Real Estate – Talking Backwards
Credits: Martin Courtney, Alex Bleeker, Matt Mondanile, Jackson Pollis, M. Kallman
Label: Domino
Věrozvěstové rafinované obyčejnosti, newjerseyští indie rockeři Real Estate v březnu navážou na své nadšeně přijaté druhé album Days (2012) novinkou nazvanou Atlas (vyjde 3. 3. na labelu Domino). Aktuální singl Talking Backwards znovu potvrzuje, v čem je tahle kapela nejsilnější: její disciplínou i nadále zůstává lehkonohá kombinace jemných přímočarých melodií, sofistikovaných kytarových aranží a medového vokálu frontmana Martina Courtneye.

Liars – Mess On A Mission
Credits: Angus Andrew, Aaron Hemphill, Julian Gross
Label: Mute
Předloňské album WIXIW představilo nevyzpytatelné americké trio Liars coby fanoušky (analogové) elektroniky. Soudě dle famózního singlu Mess On A Mission bude jejich nová deska Mess, která vyjde 24. března na labelu Mute, suverénním pokračováním těchto tendencí. Opakujte po nás: Facts are facts and fiction’s fiction.

03045884.jpeg

Tokyo Police Club – Hot Tonight
Credits: David Monks, Graham Wright, Josh Hook, Greg Alsop
Label: Mom + Pop
Pár dní před koncem loňského roku nám kanadští indie rockeři Tokyo Police Club vyrazili dech svým novým singlem: promyšlený devítiminutový triptych Argentina (Parts I, II, III) se pak ukázal být předzvěstí alba Forcefield, které by mělo vyjít letos na jaře. My pro vás do vysílání Radia Wave vybíráme jejich aktuální powerpopový hit Hot Tonight, který spolu se zmiňovanou svitou Argentina celé album otevře.

Prodavač – Signály
Credits: Prodavač
Label: Starcastic
Už tři roky uplynuly od EPčka Duchové, kterým se představil pražský indierockový projekt Prodavač, v jehož čele stojí Šampón, zpěvák dnes už neexistujících Sporto. Dlouhohrajícího debutu kapely se konečně dočkáme v polovině února, kdy na labelu Starcastic vyjde album Malý ráje, jež zatím propaguje singl nazvaný Signály. Ten názorně představuje vizi (momentálně trojčlenné) skupiny, která tvrdí, že pop je pro ni synonymem svobody.

03045885.jpeg

Feadz & Kito – Electric Empire
Credits: Fabien Pianta, Maaike Kito Lebbing
Label: Ed Banger
Feadz alias Fabien Pianta patří mezi stálice francouzské elektrohouseové vlny už od začátku tisíciletí. Podílel se na deskách Mr. Oiza a Uffie a má za sebou desítku singlů a EPček pro labely BPitch Control a Ed Banger. Teprve letos ale vydá regulérní dlouhohrající album, které se bude jmenovat Instant Alpha a ponese se v duchu míchání elektra, hip hopu a diska. Nás z alba zaujala skladba Electric Empire (původně na singlu vyšla už před dvěma lety), v níž hostuje australská zpěvačka a producentka Kito. Pokud se zaposloucháte do textu, objevíte navíc vtipnou koláž sestavenou z názvů labelů zabývajících se taneční elektronikou.

MØ – Don't Wanna Dance
Credits: Karen Marie Ørsted
Label: Sony Music
Dánská zpěvačka Karen Marie Ørsted, která si říká prostě MØ, by se dala přirovnat ke Grimes nebo Purity Ring – o tom, jak zručně kombinuje popový zpěv a průzračné vrstvy syntezátorů, se naživo mohli přesvědčit třeba návštěvníci loňského ročníku trenčínského festivalu Pohoda. MØ letos naváže na svoje loňské EP Bikini Daze a konečně vydá debutovou dlouhohrající desku. První ukázka z alba, které se bude jmenovat No Mythologies To Follow, je její zatím rozhodně nejoptimističtější píseň. Singl Don't Wanna Dance žene dopředu charakteristické tleskání a trochu překvapivě i dechy.

Eternal Summers – Gouge
Credits: Nicole Yun, Daniel Cundiff, Jonathan Woods
Label: Kanine
Hitovka Millions z desky Correct Behavior amerického tria Eternal Summers se v našem denním playlistu drží od jara 2012. Uvidíme, zda si tak dobře povede i jejich nový singl Gouge z připravovaného alba The Drop Beneath, které se v obchodech objeví 4. března. Bubeník Daniel Cundiff, baskytarista Jonathan Woods a kytaristka/zpěvačka Nicole Yun se na něm posouvají od energického pop rocku vstříc lehce potemnělému shoegazeu.

Tweens – Be Mean
Credits: Bridget Battles
Label: Frenchkiss
O punkovém triu Tweens z amerického Cincinnati bylo slyšet poprvé loni, v souvislosti s demoverzí chytlavé skladby Be Mean, která nyní vychází coby regulérní singl a předzvěst bezejmenného debutového alba, jež vyjde 25. března péčí labelu Frenchkiss. Kapelu, jejímž poznávacím znamením je především výrazný vokál frontwoman Bridget Battles, si po zkušebním koncertě aktuálně vzali na turné jejich slavnější kolegové The Breeders.

03045881.jpeg

Clarinet Factory – Birdsong (Floex’s Angry Bird Remix)
Credits: Tomáš Dvořák, Jindřich Pavliš, Luděk Boura, Vojtěch Nýdl, Petr Valášek
Label: vlastním nákladem
Pražský kvartet Clarinet Factory se pohybuje na pomezí vážné hudby, jazzu a improvizace a jeho právě vycházející 2CD retrospektiva Works/Reworx formaci zavádí i do světa ambientu nebo postklasické hudby. Zatímco první kompakt obsahuje jakési jejich best-of, na druhém, remixovém disku se do jejich skladeb zakously výrazné osobnosti světové experimentální elektroniky jako Rafael Anton Irisarri, Christopher Wilits či Hidden Orchestra. Album Works/Reworx bylo pokřtěno v pondělí 20. ledna na prvním z koncertů festivalu Spectaculare. My si kolekci představíme prostřednictvím remixu skladby Bird's Song, o který se postaral Floex.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio