Plus v životopise, které si nemůžou dovolit všichni. Proč chodíme na neplacené stáže?

5. říjen 2023

„Podle šetření Eurostudent poslední data ukazují, že přes 90% studentů má nějakou práci,“ říká Václav Korbel, který působí v sociologické výzkumné organizaci PAQ Research, kde se zaměřuje na ekonomické analýzy a problémy spojené se vzděláváním. „Relativně vysoké procento studentů pracuje mimo obor, takže je to spíš o výdělku,“ upřesňuje Korbel. Na jaký pracovní trh mladí lidé přicházejí?

„Současný pracovní trh je daleko pružnější, rapidnější a plný nejistot,“ říká Korbel a dodává, že se mění i požadavky na dovednosti. „Je to hodně kritické myšlení, práce s informacemi a adaptabilita, aby byli schopni se znovu a znovu učit novým věcem, které přicházejí,“ říká a dodává, že situace se proměňuje například s používáním umělé inteligence.

Čtěte také

„Stáže často nejsou povinné v rámci studia, takže je těžší se k nim dostat,“ říká o trendu, který nás odlišuje například od Německa nebo Holandska. „Specifické jsou lékařské fakulty a pedagogické fakulty a zajímavé je, že ty praxe jsou neplacené,“ říká a dodává, že v zahraničí je situace podobná. „Evropský parlament přemýšlí o tom, že by zavedl legislativu, která by znemožňovala neplacené stáže. Z mého osobního pohledu by to bylo fajn,“ říká Korbel. „Pokud ten daný člověk vykonává práci, která přináší nějakou hodnotu firmě, tak by za ní měl být férově ohodnocen.“

Proč na neplacené stáže jako studenti chodíme? „Typicky když jde člověk na neplacenou stáž, tak doufá, že by v té organizaci mohl pokračovat dál, získal kontakty nebo dobrou referenci,“ říká Korbel a dodává, že neplacená stáž může být plus do životopisu, které může pomoci odlišit se v prvním kole pracovního pohovoru. „Kdybych byl student, díval bych se na to, co se na té stáži mohu naučit a podle toho se díval na ty náklady. Ne všichni si stáž můžou dovolit při studiu nebo z finančního hlediska,“ říká Korbel. „Neplacené a málo placené stáže zvyšují už tak vysoké nerovnosti v českém vzdělávacím systému, a proto je to privilegium,“ konstatuje Václav Korbel.

Co je to duální systém vzdělávání? Pusť si celý díl Studovny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.