Praha může vypadat jinak. Jak využít krize a vrátit obyvatele do centra?

21. květen 2020

Do třetice všeho dobrého, anebo zlého s Airbnb. Proti platformám nabízejícím krátkodobé ubytování brojí dnes už skoro všichni napříč politickým spektrem, bude to ale mít na reálný stav věcí vliv? A jak zabránit tomu, aby se situace nevrátila do doby před pandemií? Ve třetím díle minisérie magazínu Spot o krátkodobých pronájmech promluví předsedkyně Výboru proti vylidňování centra Bronislava Sitár Baboráková a radní Hana Kordová Marvanová.

„Sedm let jsem křičela z okna na turisty v našem domě. Odkojila jsem mezitím dvě děti a málem mě to přivedlo k šílenství,“ svěřuje se Bronislava Sitár Baboráková (ANO 2011) s osobní vzpomínkou, která ji donutila aktivizovat se v otázce krátkodobých pronájmů. Baboráková je předsedkyní Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života na Praze 1. Výbor vzniknul po bouřlivé obměně vedení radnice první městské části na začátku letošního roku. Ve výboru sedí zástupci koaličních i opozičních stran a zástupci veřejnosti, včetně Petra Městeckého ze spolku Snesitelné bydlení, kterého jste slyšeli v předchozím díle pořadu Spot.

Čtěte také

Výbor je poradním orgánem zastupitelstva, nemá tedy sám o sobě velké pravomoci. „Vytvořila jsem materiál se čtyřmi pilíři práce výboru. Prvním je snaha o legislativní změny, druhým spolupráce s SVJ a bytovými družstvy, třetí informovanost a medializace a čtvrtým podpora komunitního života,“ popisuje Baboráková. Ve výboru zatím panují dva názory, jak by situace měla v ideálním případě vypadat. Zastánci prvního tvrdí, že tento typ ubytování by se měl zakázat a mělo by se postupovat podle platných zákonů. „Já osobně si ale myslím, že se toho nedožiju, takže chceme vést i paralelní cestu poskytování nějakého typu licencí,“ říká předsedkyně. „Mně kultivovaní turisté v Praze trochu chybí. Měli bychom tuhle situaci využít k tomu, aby se turistický ruch zlepšil.“

Využít nečekané pandemie by chtěla i radní a předsedkyně Komise Rady hl. m. Prahy pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb Hana Kordová Marvanová (TOP 09 a STAN –⁠ Spojené síly pro Prahu). „Krize ukázala, že Praha může vypadat jinak. Centrum nemusí být jen pro turisty a krátkodobé pronájmy, ale mohlo by se tu zase více bydlet,“ myslí si Marvanová.

Čtěte také

Chce toho docílit hlavně pomocí legislativních změn. Probíhají tak snahy o novelizaci živnostenského zákona, který by měl obsahovat zmocnění pro obce, aby mohly zavést místní regulaci. Marvanová pracuje také na posílení práv vlastníků bytů v občanském zákoníku, aby se mohli vyjádřit k tomu, co se v jejich domech děje, a také na změně stavebních předpisů.

„Ráda bych se inspirovala světovými metropolemi, kde je třeba možné pronajímat nemovitost tímto způsobem jen část roku nebo se může regulovat počet hostů,“ říká radní. Praha se připojila k iniciativě více než dvou desítek evropských měst, která požaduje celoevropskou regulaci. „Chceme, aby Evropská komise přijala nějaké celoevropské nařízení. Tento byznys je mezinárodní a má obrovský vliv,“ vysvětluje Marvanová. „Dokud nebude celoevropská regulace, bude velmi obtížné bojovat hlavně proti velkým firmám a vymáhat na nich dodržování povinností.“

Mohou regulace skutečně změnit život starousedlíků k lepšímu? Jaká mají mít města pravomoci a nakolik mají zasahovat do vlastnictví soukromého majetku? Poslechněte si kompletní rozhovory v magazínu Spot.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.