Proč se v neděli večer cítíme sklesle? Konečně se můžeme zastavit a zjistíme, že život není práce

30. červen 2020

„Pokud vnímáme v životě smysl, pomůže nám projít náročnými situacemi,“ vysvětluje metodu logoterapie v Balancu Katarína Loneková, klinická psycholožka, psychoterapeutka a vyučující na katedře psychologie FF UK. Smysl není něco, co můžeme za pár minut v pauze na oběd vymyslet. Vychází z nitra každého člověka a během života se mění. Občas jsme nuceni ho přeformulovat kvůli závažným událostem, zdraví nebo stáří.

„Pokud zažijete něco, co vám dává hluboký smysl, cítíte to i v těle.“ Smysl není něco, co si můžeme jen tak vzít jako myšlenku ze školy, knih nebo od někoho druhého. Smysl musíme prožít. Proto mohou být nespokojení i lidé, kteří sice považují svůj život a chování za smysluplné, ale není to opravdové, necítí to. Nejčastěji hledají falešný pocit naplnění v kariéře a ve výkonu. Když je najednou výkon nedostupný nebo to přeženou, dostanou se do nesnází. Sázka na kariéru je sázka na jednu kartu.

spánek - deprese - smutek

„Smysl vnímáme ve dvou rovinách. Vyšší, ontologický, systém vnitřních přesvědčení o světě. Pak je subjektivní, osobní, smysl.“ Hledá se kontaktem se sebou samým. Nahlédneme do svého nitra a zjistíme, co tam je. Nalézt vyšší smysl může pomáhat víra nebo náboženský systém. Nelze ale říct, že to věřící mají jednodušší. Mohou se dostat do situace, kdy začnou pochybovat. Během náročných událostí se může objevit hněv a nejistota. „Výzkumy ale ukazují, že u aktivně věřících je spousta protektivních faktorů. Ale je to velmi individuální.“

Zakladatel logoterapie Viktor Frankl chápal smysl jako základní motivační sílu. Kromě síly k překonávání překážek čerpáme ze smyslu také radost a spokojenost. Logoterapie pátrá po smyslu života, jak ho prožít kvalitně. Zabývá se hodnotami, postoji, vztahem k sobě samému, okolí a zdrojům. Smysl lze čerpat ze tří různých kategorií. Sebe-přesahujícím činem, který má dopad na ostatní. Prožitím nějakého silného zážitku, který obohatí a povznáší. A také v utrpení, pokud ho člověk přetaví do něčeho dobrého.

Pusťte si celý Balanc o logoterapii, smyslu života a jeho hledání.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.