Prolomit vlny: Možná přijde i Harvey Weinstein. Všechny aspekty konference o MeToo

20. březen 2018

Minulý týden se konala první česká „odborná“ konference o právních aspektech virální kampaně MeToo. Pro veřejnost byla přístupná za lidový poplatek 600 Kč. Akce se podobně jako v případě konference iniciované Václavem Klausem mladším k problematice předškolního vzdělávání dětí od dvou let opět zúčastnili převážně muži. Pokud tam byly ženy, tak jedině odpůrkyně kampaně MeToo.

Za všechny 4 zmiňme mediálně protřelou psycholožku Lauru Janáčkovou a někdejší ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, obě z pomyslného MeToo haters clubu. Z mužů v panoptiku těch, kteří MeToo degradují na chlubení se obtěžováním nebo zbytečnou tabuizaci flirtování, chyběl snad jen Václav Klaus mladší, prezident, producent Harvey Weinstein a zemřelý sexuolog Plzák. Naopak sociolog Petr Hampl, protiislámský a protiimigrační aktivista a místopředseda Sdružení přátel bílého heterosexuálního muže, si událost nemohl nechat ujít. Někdejší šéf diplomacie a politik KDU-ČSL Cyril Svoboda na půdě Karolina prohlásil, že MeToo je jen o tom být in. „Jde o to moct říct: ‚Já jsem také atraktivní, také o mě byl zájem‘,“ uvedl doslova. Zapálenosti lidoveckých politiků do genderových témat by se podle mě měl chytnout nějaký psychoanalytik – Svoboda touto psychologizací jakoby navázal na současného místopředsedu KDU-ČSL Bělobrádka a jeho nedávné výroky o samoživitelkách, které by si radši měly najít chlapa, a posléze o zvířatech, která neumírají, nýbrž chcípají. V těch lidovcích je cosi rebelského!

MeToo je pod palbou (sebe)kritiky. Zvládne se po Ansarim, Atwood a dalších obrodit?

Master of MeToo

„Asi jsem špatná feministka,“ píše spisovatelka Margaret Atwood pro kanadský deník The Globe and Mail, kde se ostře staví mimo jiné proti směřování decentralizované kampaně MeToo. Atwood se v posledním roce těší větší pozornosti díky úspěšné seriálové adaptaci jejího dystopického románu Příběh služebnice. Není tak nejpravděpodobnější kritičkou hnutí MeToo, které v posledních měsících pohlcuje (nejen) americký showbusiness.

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera přidal k dobrému historku o tom, že by svou manželku nesbalil nebýt sexuálního harašení, už klasiku žánru humoru starých bonmotérů. Radim Uzel se pochlubil, že za dlouholetou praxi poplácaných zadků sestřiček by musel dostat doživotí. Laura Janáčková na příkladu videa s tučňáky ukázala domnělou paralelu mezi lidskou a zvířecí říší: samice tučňáka souloží za darovaný kamínek a nejinak tomu má být v relaci muž-žena. Podle bývalé ministryně spravedlnosti Kovářové jsou oznamovatelky harašení v kampani MeToo herecky nadané, „mediálně použitelné“ ženy. Jestli se na konferenci opravdu diskutovalo o právních aspektech MeToo, je z výstupů v tisku nejasné.

Ať byl iniciátorem konference kdokoli, nedal si moc práce se zvaním kohokoliv, kdo by měl jiný názor. Konference dělala dojem svépomocné jednogenerační skupiny lidí, které vysokoškolské vzdělání opravňuje hovořit o čemkoli a mít Názor. Jak poradila Tonymu Sopranovi ve známém seriálu doktorka Melfi, je dobré přenechat protivníkovi alespoň zdánlivou moc. Pokud chtěl organizátor „vyzrát“ na odpůrce MeToo, měl sehnat aspoň někoho, kdo by nepřitakával teorii redukující muže na rozsévače spermatu, kteří si nemohou pomoct, a ženy na rozvážné kladečky vajíček. Naprosto bizarně působí také záštita předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Snad se bude někdy konat konference, na které se řečníci budou věnovat nejednoznačným aspektům kampaně – například jestli impakt MeToo nemůže v některých případech podkopávat presumpci neviny – skutečně seriózně. Takové otázky se objevují v diskuzích nikoliv o Weinsteinovi, ale třeba o Woodym Allenovi. Koneckonců každý případ je jiný. Konference „o právních aspektech“ spíše připomínala maturitní sraz po 50 letech, na kterém experti z televize, co dostali Ph.D. v minulém století, sypou z rukávu historky z natáčení, k tomu jim vaří lasagne Jiřina Bohdalová a vše moderuje Jaromír Soukup. Navrhuji konferenci propříště přejmenovat na „Neorientuji se v dnešním světě, ale humory na úkor sexuálně obtěžovaných žen a mužů mi pomáhají zmírnit mou úzkost“.

Poslechněte si i audiozáznam o konferenci všech, kteří mají strach, že se kvůli MeToo lidé přestanou svádět.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.