Universum: Studium matek v Česku

15. květen 2012

Jak se žije a studuje mladým matkám? Jde skloubit odpovědná rodinná role s poctivým studiem na vysoké škole? Stojí tahle námaha za to? A jak jdou rodičům-studentům naproti samy vysoké školy? Odpovědi na tyhle otázky hledalo úterní Universum Radia Wave.

Martina je 30letá máma s dvěma dětmi, která studuje žurnalistiku na FSV UK. Jak sama přiznává, bez vydatné pomoci zbytku rodiny by její studium nebylo možné. Škola, respektive fakulta jí v jejích rodičovských povinnostech totiž vstříc nevychází. Jak se žije a studuje mladé mámě a jaké by podle ní mělo být ideální řešení nepříznivé situace?

Vzorem většině českých vysokých škol v oblasti podpory mladých rodičů-studentů nebo akademických pracovníků může být České vysoké učení technické v Praze, které už 2 roky provozuje vlastní školku. Jak funguje a kolik dětí do ní dochází, prozradila v úterý večer ve vysílání ředitelka univerzitní školky Martina Hovorková.

Masarykova univerzita v Brně, podobně jako většina českých univerzit, zatím vlastní školku nemá. A důvody jsou podobné jako u ostatních vysokých škol – velká legislativní náročnost a hlavně pak neexistující kampus, kdy jsou fakulty univerzity rozházeny po celém městě. Studenti a akademičtí pracovníci v takových případech improvizují, a na FSS MUNI proto už před časem vznikl svépomocí dětský koutek, kam lze potomka alespoň na hodinu a půl přednášky „odložit“. Podobným způsobem se zařídili mladí rodiče také na Národohospodářské fakultě VŠE nebo Filozofické fakultě UK.

02407853.jpeg

Univerzita Karlova přece jen bude patřit mezi hrdé majitele školky. Lépe řečeno Přírodovědecká fakulta UK. Školka ovšem nebude určena pro děti studentů, ale využijí ji pouze zaměstnanci a akademičtí pracovníci fakulty. Vyloučeni tedy nejsou pouze studenti doktorského cyklu. Kdy školka na PřF UK začne fungovat, pro kolik dětí a jestli mezi jejich nejdůležitější hračky bude patřit mikroskop, kladívko a trilobit, uvedla v úterý večer v Universu marketingová specialistka fakulty Alex Hroncová.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka