Vzdělání pro ženy ve středověku? O rovnostářském indickém náboženství sikhismu s farářem Josefem Bartoškem

12. červen 2023

Jak vzniklo jedno z nejmladších světových náboženství sikhismus? A jak a kde žijí dnešní sikhové? O tom jsme si v Hergot!u povídali s cestovatelem, farářem Českobratrské církve evangelické a vyučujícím na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy, Josefem Bartoškem. Díky němu se například naučíte zdravit jako správní sikhové a možná si tím vysloužíte i něco k jídlu.

Sikhismus má dnes asi 25 milionů příznivců, kteří se stihli sjednotit během pouhých 500 let jeho existence. Vznikl ve vrcholném středověku v Paňdžábu, tedy v zemědělské oblasti severní Indie. Jeho zakladatelem byl Guru Nanak, který se podle legendy „jednoho dne odebral k malé řece a tam postupně za sebou zanechal vše, vstoupil do té vody, po třech dnech vylezl, řekl, že ‚není žádný hinduista, není žádný muslim' a začal kázat se svým kamarádem Mardanou toto nové náboženství“, jak přibližuje Josef.

Pro Josefa je na sikhismu nejzajímavější tolerance a rovný přístup k lidem. „V době svého vzniku zrušil kasty, nebral ohledy na gender, nechtěl, aby se ženy zahalovaly a nejen to. První školy, které hned vznikly, byly jak pro muže, tak pro ženy. A nebylo to tak, že by ženy byly vzdělávány ve vaření a zašívání, jako tomu bylo zpočátku v Evropě, ale vzdělávaly se v tomtéž, v čem se vzdělávali ti hoši.“

Proč má posvátná kniha sikhismu své vlastní místo v letadle? Jak vznikla sikhská armáda? A jaké postavení mají v náboženství guruové? Poslechněte si Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.