Zachrání lidstvo Tvořivá společnost? S religionistou Zdeňkem Vojtíškem o novém hnutí

8. leden 2023

Religionista Zdeněk Vojtíšek je již pravidelným novoročním hostem Hergot!u. Letos se kromě zhodnocení minulého roku v rozhovoru zaměřil na vzrůstající vliv nového společenství AllatRa, které má v Česku několik tisíc stoupenců, bojuje proti označení náboženství a chce sjednotit lidstvo v tvořivé společnosti.

Loni zaznamenal Vojtíšek vedle vzrůstajícího počtu konspiračních teorií a jejich spojení s náboženstvími také nárůst milenialismu, tedy očekávání konce světa. „V posledním roce s tím, jak se začalo hovořit o klimatické krizi, vzrostl i počet skupin a lidí, kteří krizi spojují s nějakou apokalypsou a po apokalypse s nějakým blaženým královstvím.“

Konspirační teorie a milenialismus spojený s klimatickou krizí v sobě podle Vojtíška obsahuje právě i nové náboženské hnutí AllatRa. To v posledním roce rostlo také v Česku. Jeho členové věří, „že je tady jakési celosvětové spiknutí bytostí – Archontů, kteří ovládají tělesnou složku lidí a vedou nás k tomu, abychom žili ve spotřebitelském formátu. A hlavně nás tito Archonti neustále rozdělují, staví proti sobě a zabraňují vytvoření ideální společnosti.“

Vojtíšek také popisuje, jak chce společenství klimatické katastrofě zabránit. „Řešení tohoto hnutí je v tom, že se vytvoří takzvaná tvořivá společnost, tedy společnost, která rezignuje na to, co dosavadní lidskou společnost rozděluje, tedy především na politiku a náboženství.“ Především proto se AllatRa označení náboženství sveřepě brání.

Jaký je podle hnutí AllatRa důvod klimatické krize? Kdo je Anastasia Novych, která údajně napsala posvátné knihy společenství? A jak je s AllatRou propojený spolek Tvořivá společnost? Dozvíte se v Hergot!u.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.