Zbraně nesvětíme, říká pro Hergot! armádní kaplanka Gabriela Horáková

21. leden 2018

Gabriela Horáková, farářka Českobratrské církve evangelické, po dlouholetém farářském angažmá v Krkonoších pocítila, že potřebuje změnu. Rozhodnutí nakonec padlo na armádu. Spolu s ostatními nováčky prodělala vojenský výcvik a jako armádní kaplanka se zúčastnila půlroční mise české armády v Afghánistánu. Ptali jsme se jí, jak vypadá její práce, jak se cítí jako žena v armádním prostředí a jestli spojení církve a armády neodporuje poselství evangelia.

Práce armádní kaplanky úzce souvisí se specifiky armády. Vojáci jsou vystavení stresu, častém stěhování a vstupem do armády jsou omezeni na některých občanských svobodách. Potřebují tedy podporu. Navíc samozřejmě vstupují do situací, ve kterých se ukazuje křehkost lidského života a v tu chvíli potřebují naději. „Voják se neodstřihne od těch věcí, co se dějí doma. Takže jsme tam i pro různé složitosti jejich života,“ doplňuje popis důležitých oblastí práce kaplanky Horáková.

Hergot!: Astrologie je pomáhající profese

astrologie

Hostem astrologického Hergot!u byl Pavel Turnovský, hudebník, publicista, surrealistický výtvarník, který se astrologii začal věnovat na konci 60. let právě pod vlivem francouzského surrealismu, který s vlivy astrologie a hermetických nauk vůbec kreativně pracoval. Turnovský dnes provozuje astrologickou poradnu „pro statečné“ a jeho pojetí této svébytné oblasti poznání má daleko k běžným představám.

Podobné to bylo i v rámci mise v Afghánistánu. Základem je navázat s lidmi vztahy a sdílet s nimi jejich starosti a radosti. V rámci mise ale kaplani pomáhají i s bojem proti takovým protivníkům jako je rutina vojenského života na základě.

Na otázku po teologické a etické problematičnosti armády odpovídá Horáková: „Zbraně nesvětíme, ale můžeme požehnat lidem.“ Ohledně problematiky násilí dodává: „Myslím, že je strašně důležité být proti násilí a vůbec to není tak, že my v kaplanské službě bychom to násilí chtěli nějak podporovat. Církev ale především posílá kaplany do tohoto prostoru, aby podporovali lidi.“

Chcete slyšet komu v rámci armády podléhá vojenský kaplan? A jak to byl v první církvi se vztahem křesťanů k římské armádě? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Jakub Ort , Petr Wagner , Jan Škrob , Fatima Rahimi , Dominik Čejka
Spustit audio